projekat bi trebalo da počne do 2026. godine

Kina i Rusija grade zajednički objekat za istraživanja na Mesecu?

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

29.1.2022 16:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Kina i Rusija grade zajednički objekat za istraživanja na Mesecu? Kina i Rusija grade zajednički objekat za istraživanja na Mesecu?
Kina je saopštila da očekuje da će potpisati svemirski sporazum sa Rusijom do kraja ove godine o izgradnji zajedničkog objekta za istraživanje Meseca. „Intenzivno... Kina i Rusija grade zajednički objekat za istraživanja na Mesecu?

Kina je saopštila da očekuje da će potpisati svemirski sporazum sa Rusijom do kraja ove godine o izgradnji zajedničkog objekta za istraživanje Meseca.

„Intenzivno smo angažovani u pregovorima i u osnovi smo postigli konsenzus. Sasvim je moguće da sporazum bude potpisan što je pre moguće ove godine“, rekao je zamenik administratora Kineske nacionalne svemirske administracije Vu Janua (Wu Yanhua) na konferenciji za novinare u petak, preneo je UPI.com pozivajući se na Eurasian Times.

Dve zemlje imaju cilj da počnu izgradnju Međunarodne lunarne istraživačke stanice do 2026. godine i da osnovnu infrastrukturu završe do 2035. Ova stanica biće osposobljena za obavljanje multidisciplinarnih istraživačkih aktivnosti. Područje za izgradnju biće izabrano pre 2025. godine.

Ova vest dolazi istovremeno kada je Kineska nacionalna svemirska administracija objavila „beli dokument“ u kome se opisuje neposredna budućnost svemirskog programa zemlje, kao i rezime ostvarenih rezultata u prošlosti.

Buduća baza bi takođe mogla da uključi rezervni svemirski brod sposoban da poleti sa površine Meseca, izvestila je u utorak ruska novinska agencija Sputnjik.

„Mogućnost neke vrste rezervnog lunarnog vozila je nova i veoma važna ideja. Samim tim bi i kosmonauti na Mesecu bili smireniji ukoliko postoji rezervni brod koji može da poleti“, rekao je penzionisani kosmonaut Vladimir Solovjev.

Takođe je saopšteno da su zemlje članice Evropske svemirske agencije voljne da učestvuju u razvoju objekta. Agencija je saopštila da još nije donela odluku.

U septembru su Kina i Rusija zajedno bile domaćini radionice o lunarnoj stanici. Pozvani su i stručnjaci iz Francuske, Italije, Holandije, Nemačke, Malezije, Tajlanda.

  • STEFAN

    29.1.2022 #1 Author

    Zanimljivo…

    Odgovori

  • ZVE84

    29.1.2022 #2 Author

    Pripreme za život na mesecu….. 😉

    Odgovori

  • VILENJAK

    30.1.2022 #3 Author

    Interesantno!

    Odgovori

  • ZORICA.S

    30.1.2022 #4 Author

    Bolje da izbace gmo hranu i spasu planetu od plastike i zagadjenja…..

    Odgovori

  • IRINA

    31.1.2022 #5 Author

    Interesantno

    Odgovori

  • MARE

    3.2.2022 #6 Author

    Sa druge strane kod nas se postavlja pitanje da li smo za Ruse ili Kineze, zavadi pa vladaj i na Marsu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...