Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave raspisalo dva konkursa

Za podršku razvoju na lokalu i nagrade najboljim opštinama i gradovima 460 miliona dinara

InvesticijeNovacSrbijaU fokusuVesti

29.1.2022 10:01 Autor: Stefan Petrović 2

Za podršku razvoju na lokalu i nagrade najboljim opštinama i gradovima 460 miliona dinara Za podršku razvoju na lokalu i nagrade najboljim opštinama i gradovima 460 miliona dinara
Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave objavilo je dva poziva za finansiranje projekata lokalnih samouprava u ukupnoj visini od gotovo pola milijarde dinara. Prvi... Za podršku razvoju na lokalu i nagrade najboljim opštinama i gradovima 460 miliona dinara

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave objavilo je dva poziva za finansiranje projekata lokalnih samouprava u ukupnoj visini od gotovo pola milijarde dinara.

Prvi se odnosi na podršku razvoju i funkcionisanju sistema lokalne samouprave u ukupnom iznosu od 450,8 miliona dinara, a drugi na dodelu godišnje nagrade za najbolju opštinsku ili gradsku upravu u 2021. godini u primeni principa dobrog upravljanja, u iznosu od devet miliona dinara.

Obrazlažući javni poziv, Ministarstvo je u saopštenju navelo da gradovi i opštine mogu konkurisati za dodelu budžetskih sredstava za realizaciju novih ili završetak započetih projekata od posebnog značaja za lokalni ekonomski razvoj i investicije, za uvođenje eUprave i savremene tehnologije u rad organa lokalne samouprave, za obezbeđivanje adekvatnog prilaza javnim ustanovama licima s posebnim potrebama i organizaciju kulturnih, sportskih, turističkih i drugih manifestacija.

Budući da je namena ovih sredstava najšire određena, mi smo pitali ministarstvo šta je ono što od nabrojenog oni smatraju prioritetnim koje nam u odgovoru kaže da će Komisija za rapsodelu sredstava, pored kriterijuma za svaku namenu, posebno ceniti i značaj projekta za poboljšanje zaposlenosti, kao i eventualni značaj projekta za građane više jedinica lokalne samouprave u smislu uspostavljanja međuopštinske saradnje, stepen razvijenosti lokalne samouprave, kao i potvrda da u prethodne tri godine Ministarstvo nije tražilo povrat sredstava od jedinice lokalne samouprave.

„Shodno Pravilniku o načinu i kriterijumima raspodele sredstava za finansiranje programa podrške razvoju i funkcionisanju sistema lokalne samouprave, propisano je sufinansiranje projekata za unapređenje položaja jedinica lokalne samouprave na osnovu četiri namene“, navodi se u odgovoru.

Tu, kako kažu iz ministarstva, spada pružanje finansijske pomoći jedinicama lokalne samouprave radi obezbeđivanja nedostajućeg dela sredstava za realizaciju novih ili završetak započetih projekata koji se finansiraju iz budžeta jedinice lokalne samouprave, a od posebnog su značaja za jedinice lokalne samouprave.

Tu je i pružanje finansijske pomoći jedinicama lokalne samouprave u organizaciji kulturnih, sportskih, turističkih i drugih manifestacija koje su od posebnog značaja za građane na njenoj teritoriji.

Pored toga, novac može biti upotrebljen za pomoć jedinicama lokalne samouprave u realizaciji projekata koji doprinose preventivnom delovanju na smanjenju rizika od klimatskih promena, kao i elementarnih i drugih nepogoda, i u cilju zaštite imovinskih interesa jedinica lokalne samouprave i građana.

Konačno, u odgovoru ističu i pružanje finansijske pomoći jedinicama lokalne samouprave u cilju bržeg i kvalitetnijeg uvođenja e-uprave i savremenih informacionih tehnologija radi unapređenja i modernizacije rada organa jedinice lokalne samouprave u cilju kvalitetnijeg pružanja usluga.

Kako izgleda postupak

Nakon što Komisija odobri dodelu sredstava, ministarstvo će sa jedinicama lokalne samouprave zaključiti ugovor, čija je jedna od tačaka obaveza korisnika sredstava da podnosi izveštaje ministarstvu.

„Кorisnik sredstava dužan je da ministarstvu podnese periodični izveštaj o utrošku sredstava za namenu za koju su sredstva dodeljena, na svaka tri meseca od dana izvršenog prenosa sredstava na račun jedinice lokalne samouprave do konačnog utroška sredstava“, kažu iz ministarstva dodajući da su korisnici u obavezi da dostave i privremeni izveštaj u roku koji odredi ministarstvo, dok se konačni izveštaj podnosi u roku od 30 dana od dana utroška sredstava.

U odgovoru takođe podsećaju i da ministarstvo ima pravo da vrši nadzor nad sprovođenjem aktivnosti za koje su sredstva odobrena, u cilju provere da li su aktivnosti izvršene u skladu sa preuzetim obavezama iz ugovora.

Kada je, pak, reč o dodeli nagrade za najbolju opštinsku ili državnu upravu u javnom pozivu je navedeno da će ovde važiti princip dobrog upravljanja bez detaljnijeg obrazloženja. Kako su nam rekli u odgovoru, dobar princip se odnosi na više kriterijuma koji su uspostavljeni od onih u najširem smislu do nešto konkretnijih.

Tako su naveli da gradska ili opštinska uprava, da bi bila proglašena najboljom, treba da postupa isključivo po zakonu, odgovara efikasno na zahteve građana, okrenuta je potrebama građana i lako im je dostupna, uvažava ih i poštuje, prihvata i ispravlja svoje greške, ne nanosi štetu građanima, jednako postupa prema svima, ne diskriminiše građane na osnovu njihovih ličnih svojstava, ne zloupotrebljava ovlašćenja i drugo.

„U tom smislu, jedan od ciljeva dobre uprave i jeste upravo da bude dostupna svim građanima, nezavisno od njihovog, na primer, socio-ekonomskog, obrazovnog ili bilo kog drugog statusa što se posebno ističe i ocenjuje prilikom konkurisanja za nagradu – ravnopravnost i antidiskriminacija“, zaključuje se u odgovoru.

Rok za prijavljivanje na oba poziva je 10. februar.

  • MIŠKOVIĆ

    31.1.2022 #1 Author

    lepa vest, samo da se sredstva iskoriste u prave svrhe.
    treba razvijati sva mesta u SRB

    Odgovori

  • BOLEK

    31.1.2022 #2 Author

    Lepa vest

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...