obavezni karantin smanjen sa 14 na 10 dana

Kina „isprobava“ popuštanje anti-pandemijskih mera u velikim gradovima

SvetU fokusuVesti

13.4.2022 09:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kina „isprobava“ popuštanje anti-pandemijskih mera u velikim gradovima Kina „isprobava“ popuštanje anti-pandemijskih mera u velikim gradovima
Kineske vlasti dozvoliće skraćenje karantina za putnike koji dolaze u osam velikih gradova, među kojima su i veliki poslovni i industrijski centri Šangaj i... Kina „isprobava“ popuštanje anti-pandemijskih mera u velikim gradovima

Kineske vlasti dozvoliće skraćenje karantina za putnike koji dolaze u osam velikih gradova, među kojima su i veliki poslovni i industrijski centri Šangaj i Guangžou. U toku je „isprobavanje“ prilagođavanja rigoroznih mera protiv efekata pandemije virusa Covid-19, kako bi velika kineska ekonomija što manje trpela.

Ovi gradovi će skraćivati period obaveznog karantina sa 14 na 10 dana u sklopu testiranja koje je počelo u ponedeljak ove nedelje i trajaće mesec dana, prenosi Bloomberg.

Stambeni kompleksi, maloprodajni objekti, poslovne zgrade i druge lokacije koje su zatvorene zbog infekcija takođe će moći ponovo da se otvore ukoliko zabeleže 10 uzastopnih dana bez pozitivnog rezultata testa.

Preostali gradovi koji su dobili ove ustupke su Sudžou, Ningbo, Sjamen, Ćingdao, Čengdu i Dalijan.

Striktno pridržavanje Kine takozvanoj nultoj Covid-19 politici, za razliku od ideje da pokuša da se navikne na život sa virusom kao većine drugih zemalja, dovela je do toga da su milioni ljudi zatvoreni u svojim domovima dok se mnogo zaraznija varijanta omikrona širi širom zemlje.

To je podstaklo gnev javnosti na mestima kao što je Šangaj, gde se stanovnici bore da obezbede zalihe hrane i drugih svakodnevnih potrepština, i depresivnu privrednu aktivnost u drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji jer su kompanije kao što je Tesla bile prinuđene da zatvore svoje fabrike. Broj slučajeva registrovanih zaraza u Šangaju ponovo premašuje 26.000.

Dok je predsednik Kine Si Đinping govorio o potrebi prilagođavanja državne politike za suočavanje sa korona virusom tako da nameću manje socijalne i ekonomske troškove, on je takođe ponovio da zemlja namerava i dalje da se drži nulte Covid-19 politike.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...