u poslednje tri godine

Kina izgubila više od 40 miliona radnika zbog sve starijeg stanovništva

SvetVesti

2.3.2023 18:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Kina izgubila više od 40 miliona radnika zbog sve starijeg stanovništva Kina izgubila više od 40 miliona radnika zbog sve starijeg stanovništva
Broj zaposlenih u Kini opao je za više od 41 milion u poslednje tri godine, što odražava i posledice pandemije Covid-19 po ekonomiju i... Kina izgubila više od 40 miliona radnika zbog sve starijeg stanovništva

Broj zaposlenih u Kini opao je za više od 41 milion u poslednje tri godine, što odražava i posledice pandemije Covid-19 po ekonomiju i pad radno sposobnog stanovništva.

Oko 733,5 miliona Kineza bilo je zaposleno 2022. godine, prema podacima statističkog biroa zemlje, a 2019. radilo je 774,7 miliona ljudi, piše Bloomberg.

Iu Jiadong, zamenik ministra ljudskih resursa i socijalne sigurnosti, izjavio je u četvrtak da je smanjenje radno sposobnog stanovništva u Kini izazvano povećanjem broja penzionera, dodajući da Kina ima „najveću populaciju i radnu snagu bilo koje zemlje u razvoju“.

Stuart Gietel-Basten, demograf sa Univerziteta nauke i tehnologije u Hong Kongu, rekao je da pad broja radnika odražava faktore kao što su veća nezaposlenost mladih zbog pandemije, kao i sve manji broj u „klasičnoj starosnoj grupi zaposlenih starosnog stanovništva”.

Broj ljudi u Kini starosti između 16 i 59 godina postepeno opada od 2012. godine. Tokom poslednje tri godine, broj u toj grupi je opao za 38 miliona na 857,6 miliona, što je mnogo brži pad nego prethodnih godina.

Lu Feng, ekonomista rada na Univerzitetu u Pekingu, rekao je da je demografska promena bila „pokretački faktor“ pada zaposlenosti 2022. Ovo dolazi jer je stanovništvo koje je dostiglo 60 godina, uobičajenu starosnu granicu za penzionisanje u Kini, „dramatično poraslo“.

  • GOCA BG

    2.3.2023 #1 Author

    A toliko je vec stasalo za poslove,ne brinem ja za njoh,ima ih dosta…

    Odgovori

  • TATJANA

    3.3.2023 #2 Author

    I kod nas je pad radno sposobnog stanovnistva

    Odgovori

  • MAJA

    3.3.2023 #3 Author

    Ma koliko ih je, ima i staro i mlado

    Odgovori

  • Jovana24

    3.3.2023 #4 Author

    Nije ni kod nas bolja situacija. Sa 60 u penziju, normalno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...