Rezultati ukidanja politike nulte tolerancije na Covid-19

Snažan oporavak kineske privrede

SvetVesti

1.3.2023 12:28 Autor: Vladimir Jokanović 1

Snažan oporavak kineske privrede Snažan oporavak kineske privrede
Kineska ekonomija pokazuje znakove snažnog oporavka nakon ukidanja strogih ograničenja zbog pandemije Covid-19, pri čemu je proizvodnja zabeležila najveći napredak u poslednjih više od... Snažan oporavak kineske privrede

Kineska ekonomija pokazuje znakove snažnog oporavka nakon ukidanja strogih ograničenja zbog pandemije Covid-19, pri čemu je proizvodnja zabeležila najveći napredak u poslednjih više od 10 godina, uslužne aktivnosti su u porastu, a tržište nekretnina se stabilizuje.

Indeks menadžera nabavke u proizvodnji (PMI) porastao je prošlog meseca na 52,6, saopštio je u sredu kineski Nacionalni biro za statistiku, što je najviše očitavanje od aprila 2012. godine, prenosi Bloomberg. Neproizvodni indeks koji meri aktivnost u sektoru usluga i u građevinarstvu poboljšao se na 56,3. Oba indeksa su nadmašila očekivanja ekonomista.

Indeksi pružaju prve sveobuhvatne podatke o oporavku privrede nakon napuštanja politike nulte tolerancije na Covid-19 krajem prošle godine. Talasi zaraze počeli su da slabe, a preduzeća su se vratila uobičajenom radu nakon lunarnih novogodišnjih praznika. Brojke doprinose drugima znakovima oporavka privrede uoči Nacionalnog narodnog kongresa iduće nedelje, kada će biti objavljeni novi cilj rasta.

Analitičari ocenjuju da pristojna očitavanja indeksa ukazuju na solidan oporavak početkom 2023. godine i predstavljaju pozitivnu notu za predstojeći Nacionalni narodni kongres. Oni očekuju da će vlada u Pekingu implementirati dalju politiku podrške kako bi učvrstila oporavak.

Drugi podaci signalizirali su porast domaće potražnje. Prodaja kuća i stanova u Kini porasla je u februaru u odnosu na godinu dana ranije, što je prvo povećanje od juna 2021. godine, usled proširene podrške države sektoru nekretnina. Saobraćajne gužve u velikim gradovima su povećane, broj putnika metroa vratio se na nivoe pre pandemije, a potrošnja u restoranima i tržnim centrima je porasla.

Ohrabrujući podaci podstakli su rast akcija, pa je tako Hang Seng indeks, koji prati kineske kompanije kotirane na berzi u Hong Kongu porastao za 5,1 odsto. Cena bakra na Londonskoj berzi metala porasla je za jedan odsto, a poskupeli su i aluminijum, ruda gvožđa i cink.

Ekonomisti ipak upozoravaju da iako sve bolji fabrički podaci sugerišu da oporavak postaje uravnotežen, i dalje postoje prepreke, jer je globalna potražnja i dalje slaba, a izvoz će se verovatno smanjiti ove godine. Prema oceni Bloomberg Economics, biće teško održati brz tempo kineskog rasta, uz usporavanje globalnog rasta i zaostalu potražnju nakon ponovnog otvaranja.

  • TATJANA

    2.3.2023 #1 Author

    Za njih nema zime, redni, preduzimljivi, jaki

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...