Druga ekonomija sveta planira nabavku 100 miliona tona nafte iz rafinerije Rosneft

Kina nastavlja sa kupovinom energenata iz Rusije

SvetU fokusuVesti

9.3.2022 19:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Kina nastavlja sa kupovinom energenata iz Rusije Kina nastavlja sa kupovinom energenata iz Rusije
Saveznici iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država pooštravaju sankcije na rusku naftu, gas i ugalj. Međutim, to nije sprečilo Kinu da nastavi da kupuje... Kina nastavlja sa kupovinom energenata iz Rusije

Saveznici iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država pooštravaju sankcije na rusku naftu, gas i ugalj. Međutim, to nije sprečilo Kinu da nastavi da kupuje fosilna goriva proizvedena u federaciji.

Naime, u dokumentima koji definišu nametnute sankcije postoji stavka koja omogućava Kini, najvećem potrošaču energenata na svetu, da nabavlja naftu i gas iz Rusije.

Provizija listirana pri kraju saopštenja Ministarstva finansija SAD pod nazivom “Trezor SAD propisuje dodatne mere radi većeg poštovanja sankcija usmerenih ka Rusiji” detaljno objašnjava kako kompanije mogu da nastave sa kupovinom energenata iz Rusije, uprkos sankcijama, piše Capital.com.

U saopštenju za javnost navodi se da, iako je najnovijim merama ukinuto gotovo celokupno finasiranje Rusije iz centralne banke, američki trezor nastaviće da odobrava isplate vezane za energente, uključujući i određene ruske banke koje podležu sankcijama.

Iz trezora su dodali da su preko opšte 8A licence omogućene transakcije u okviru kojih se isplate vezane za energiju obrađuju kroz nesankcionisane finansijske institucije iz treće zemlje.

Ovo implicira da će bilo koja firma koja “kupuje naftu od ruskih kompanija biti u mogućnosti da isporuku isplati kroz nesankcionisane finansijske institucije trećih zemalja” kao posrednika između kompanija i sankcionisanih banaka.

Rat u Ukrajini prati potpisivanje trgovinskih ugovora vrednih više od 117 milijardi dolara, pomoću kojih će Peking moći da nabavi više nafte i gasa iz Moskve.

Nacionalna naftna korporacija Kine će u narednih deset godina preko Kazahstana pribaviti oko 100 miliona tona nafte iz ruske rafinerije Rosneft. Kako prenosi TASS, sirova nafta će se prerađivati u fabrikama na severu Kine.

Pored toga, druga ekonomija sveta će u narednih 30 godina od kompanije Kazprom otkupljivati dodatnih 10 milijardi kubnih metara gasa.

Ova zemlja je u protekloj deceniji otkupila oko 400 miliona tona ruske nafte i više od 55 miliona tona naftnih prerađevina. Nabavke iz federacije 2020. godine činile su 15,4 odsto ukupnog uvoza nafte za tu godinu.

  • GAGA

    9.3.2022 #1 Author

    Ratni profiteri

    Odgovori

  • GOCA BG

    9.3.2022 #2 Author

    Dve vele sile odlicnu poslovnu saradnju imaju i imace tek…

    Odgovori

  • STEFAN

    10.3.2022 #3 Author

    Pa dobro to se ocekivalo od njih

    Odgovori

  • MAJA

    10.3.2022 #4 Author

    Odlicno..Dok je robne razmene i prijateljstva Rusije i Kine ne moze biti poljuljana ni jedna drzava

    Odgovori

  • Dragana

    10.3.2022 #5 Author

    Oni nemaju razloga da zaostravaju situaciju sa Rusijom. Zna se kome je to u interesu.

    Odgovori

  • MAJALG

    12.3.2022 #6 Author

    Uopste me ne iznenadjuje ova vest, ovo samo moze ojaca vec dobre odnose Kine i Rusije.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...