Uskoro počinje gradnja fabrike

Kineska kompanija ulaže 100 miliona evra u Rumi

Firme u fokusuInvesticijeNovacSrbijaU fokusuVesti

12.5.2022 08:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Kineska kompanija ulaže 100 miliona evra u Rumi Kineska kompanija ulaže 100 miliona evra u Rumi
Opština Ruma i kineska kompanija Haitian potpisali su ugovor o prodaji zemljišta u industrijskoj zoni Rumska petlji. Kineska kompanija u realizaciju projekta u ovoj... Kineska kompanija ulaže 100 miliona evra u Rumi

Opština Ruma i kineska kompanija Haitian potpisali su ugovor o prodaji zemljišta u industrijskoj zoni Rumska petlji. Kineska kompanija u realizaciju projekta u ovoj opštini uložiće 100 miliona evra.

Kompanija je kupila dve parcele u industrijskoj zoni Rumska petlja ukupne površine 36,5 hektara. U prvoj fazi planirana je izgradnja oko 100.000 kvadratnih metara proizvodnih pogona i administrativne kancelarije, sa mogućnošću dogradnje u kasnijim fazama. Haitian planira da dovede u Rumu četiri industrije, proizvodnju mašina za brizganje, proizvodnju cnc mašina, proizvodnju mašina za livenje pod pritiskom i automatizaciju, navodi se u saopštenju opštine Ruma.

Ova investicija imaće izuzetno pozitivan uticaj na rumsku privredu, a posao će dobiti mahom visoko kvalifikovana radna snaga, naglasila je predsednica opštine Ruma Aleksandra Ćirić.

„Kineska kompanija će zaposliti oko 300 radnika, projektovana prosečna zarada kreće se od 650 do preko 1.000 evra. Planiraju se ulaganja u obrazovanje i obuku zaposlenih, kako bi nivo tehničkog znanja i veština bio podignut u celoj opštini. Najavljena je i saradnja sa srednjim školama i fakultetima. Njihov cilj je da uspostave novu proizvodnu bazu sa dobrim vezama sa Riječkom lukom i auto-putem za Evropu, odakle svojom mašinerijom mogu pokriti tržišta Evrope, Rusije, Turske, Bliskog istoka, Indije pa čak i Sjedinjenih Američkih Drzava”, rekla je Ćirić.

Kako je naglasila, s obzirom da će se u Rumi proizvoditi složeni proizvodi sa dosta delova biće uspostavljena i velika mreža domaćih dobavljača, što će značajno uticati na širenje domaće industrije i njen ekonomski rast.

Direktor Haitiana Sun Jiming istakao je da je prvi razlog dolaska ove kompanije u opštinu Ruma to što su prepoznali pouzdanu lokalnu samoupravu koja ima kapaciteta da isprati njihove ambiciozne projekte.

“Drugi važan razlog je svakako položaj Rume, dobra povezanost auto-putevima. Važno je istaći da naša kompanija neće samo ulagati u Rumi već će sarađivati i sa brojnim lokalnim kompanijama, tako da će ova investicija pomoći razvoj i Rume, ali i cele Srbije. Očekujemo da će radovi početi već ove godine, pregovaramo sa projektantima, izvođačima, krajnji rok za realizaciju je 2024. godina, no, realno je da sa zapošljavanjem prvih radnika počnemo već početkom naredne godine“, rekao je Jiming.

Kompanija ima fabrike u Nemačkoj, Austriji, Turskoj Tajlandu, Brazilu, Meksiku, Indoneziji i Indiji, a ovo joj je prva investicija u Srbiji. Načelnik Opštinske uprave Ruma Dušan Ljubišić ističe da je veoma važno napomenuti da će kineska kompanija iz Rume na svetska tržišta plasirati finalne proizvode.

„Finalni proizvod biće sklapan kod nas u Rumi što je jako važno, da on odavde ide u ceo svet, a reč je o mašinama visoke tehnološke razvijenosti, koje su veoma skupe. Posao će dobiti 300 ljudi, to možda nije neka cifra u odnosu na ono što smo navikli, ali sama vrednost investicije od 100 miliona dolara jeste rekordna i najviša u prethodne tri decenije“, izjavio je Ljubišić.

  • MIŠKOVIĆ

    12.5.2022 #1 Author

    Kineska kompanija ulaže u svoj razvoj i povećanje svoje dobiti a ne u Srbiju . nažalost naši ljudi su postali najjeftinija radna snaga

    Odgovori

  • TATJANA

    12.5.2022 #2 Author

    Dobice povoljnu radnu snagu a oni ce profitirati

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.5.2022 #3 Author

    Kod nas su najbolji uslovi za strane kompanije,i najeftinija radna snaga…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...