Pokušaj da se omogući nesmetano funkcionisanje NIS-a

Berzanska transakcija nema smisla ukoliko EU ne želi da progleda kroz prste Srbiji

BerzaBiznisEUNovacSrbijaU fokusuVesti

9.5.2022 14:34 Autor: Stanislav Stanišić 10

Berzanska transakcija nema smisla ukoliko EU ne želi da progleda kroz prste Srbiji Berzanska transakcija nema smisla ukoliko EU ne želi da progleda kroz prste Srbiji
Transakcijom na Beogradskoj berzi ruski Gazprom otkupio je 6,15 odsto akcija Naftne industrije Srbije od većinskog vlasnika, kompanije Gazprom Neft. U komentarima nakon transakcije... Berzanska transakcija nema smisla ukoliko EU ne želi da progleda kroz prste Srbiji

Transakcijom na Beogradskoj berzi ruski Gazprom otkupio je 6,15 odsto akcija Naftne industrije Srbije od većinskog vlasnika, kompanije Gazprom Neft.

U komentarima nakon transakcije navodi se da ruska strana na ovaj način pokušava da nastavi normalno snabdevanje naftom preko naftovoda Janaf za Srbiju, jer je Gazprom bar za sada izuzet iz sankcija Evropske unije i zato se ovim prometom na berzi postiže da nafta nesmetano stiže u našu zemlju.

Blok transakcijom akcija u iznosu od 7,19 milijardi dinara isprometovano je nešto više od 10 miliona akcija NIS-a u blok trgovanju po ceni od 717 dinara. Količina prodatih akcija NIS-a u blok transakciji znači da je oko 6,15 procenata akcija promenilo vlasnika.

Kako za Biznis.rs kaže šef brokerskog odeljenja novosadskog investicionog društva Momentum Securities Nenad Gujaničić, blok transakcija kojom je Gazprom Neft spustio vlasničko učešće u NIS-u na okruglih 50 odsto je pokušaj većinskog vlasnika da omogući NIS-u normalno funkcionisanje usled pretećih sankcija EU na uvoz sirove nafte. On podseća da se Gazprom još uvek ne nalazi pod uticajem sankcija EU i moguće da će Rusi na ovaj način omogućiti NIS-u nesmetano snabdevanje sirovom naftom.

„Ovom transakcijom neće se ništa promeniti u pogledu upravljačke strukture kompanije“, smatra Gujaničić.

Naš sagovornik ocenjuje da je sada teško reći da li će većinski vlasnik nastaviti dalje sa sličnim aktivnostima.

„Jasno je da ovom transakcijom ‘iz levog u desni džep’ nema suštinske promene u upravljačkoj strukturi i ukoliko EU ne želi Srbiji da progleda kroz prste onda ni ova prva transakcija nema prevelikog smisla“, objašnjava Gujaničić.

Na pitanje da li ova transakcija utiče na vrednost samog NIS-a, on prenosi da „sama cena u blok trgovanju, u kojem učestvuju jedan kupac i jedan prodavac, može slobodno da se formira nevezano od cene u redovnom trgovanju“.

„U tom smislu sama transakcija nema nikakvog direktnog uticaja na vrednost akcija u redovnom trgovanju, a nema ni indirektnog, jer je u pitanju kozmetička promena u vlasničkoj strukturi“, zaključuje Gujaničić.

Prema podacima Centralnog registra hartija od vrednosti, NIS ima ukupno 163 miliona emitovanih akcija, od čega je pre ove transakcije 56,15 odsto bilo u rukama Gazprom Nefta, država Srbija je vlasnik 29,87 procenata NIS-a, dok 13,98 odsto imaju manjinski akcionari.

  • VERA

    9.5.2022 #1 Author

    Valjda ce omoguciti nesmetan transport gasa.

    Odgovori

  • DJORDJE1

    9.5.2022 #2 Author

    Valjda će sve dobro funkcionisati kao i dosad, bez nekih smetnji…

    Odgovori

  • SNEZANA

    9.5.2022 #3 Author

    Mislim da bi trebali da nam izadju u susret.

    Odgovori

  • SANJA

    9.5.2022 #4 Author

    Nema sanse,uvek ce nam traziti nesto za uzvrat

    Odgovori

    • IVAN

      9.5.2022 #5 Author

      Samo uslovljavaju kao i uvek.

      Odgovori

      • Lolek

        6.12.2022 #6 Author

        To sa istoka nikad nismo doziveli

        Odgovori

  • GOCA BG

    9.5.2022 #7 Author

    Pitanje sta nam traze za uzvrat?!

    Odgovori

  • GINKO

    10.5.2022 #8 Author

    Mi večito moramo da ispaštamo zbog drugih, dokle će to više tako da bude.

    Odgovori

  • Lelica

    10.5.2022 #9 Author

    A navikli smo da ispastamo zbog drugoh.

    Odgovori

  • MAJALG

    15.5.2022 #10 Author

    Sve je ovo igra u pokusaju da se nastavi neometno funkcionisanje rada kompanije.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...