najveću vrednost beleže informaciono-tehnološke kompanije

Tri azijska berzanska tržišta u prvih pet na svetu, Francuska pretekla Veliku Britaniju

BerzaInvesticijeSvet

17.3.2024 13:12 Autor: Marko Miladinović 16

Tri azijska berzanska tržišta u prvih pet na svetu, Francuska pretekla Veliku Britaniju Tri azijska berzanska tržišta u prvih pet na svetu, Francuska pretekla Veliku Britaniju
Kako izgleda lista najvećih tržišta korporativnog kapitala na svetu i koliko ona pojedinačno vrede? Čak i neupućeni čitaoci sigurno znaju da je na prvom... Tri azijska berzanska tržišta u prvih pet na svetu, Francuska pretekla Veliku Britaniju

Kako izgleda lista najvećih tržišta korporativnog kapitala na svetu i koliko ona pojedinačno vrede? Čak i neupućeni čitaoci sigurno znaju da je na prvom mestu američko tržište, ali koje zemlje predstavljaju eventualno iznenađenja u vrhu svetske liste?

Prema podacima zvanično predstavljenim u petak, 15. marta, ali zapravo sa vrednostima zabeleženim poslednjeg dana februara ove godine, „sedam veličanstvenih“ kompanija sa najvećom tržišnom kapitalizacijom na svetu su Amazon, Apple, Alphabet (Google), Microsoft, Meta (Facebook), Nvidia i Tesla – sve dolaze iz SAD i sve su iz tehnološkog sektora.

Ovih sedam kompanija zbirno su „teške“ 13,1 bilion američkih dolara i obuhvataju otprilike četvrtinu američkog tržišta korporativnog kapitala.

Treba napomenuti da se kapitalizacija pojedinih kompanija može promeniti značajno tokom samo jednog dana, ali ovo su najpotpuniji podaci prema globalnom tržištu izmerenom u istom trenutku. Statistika je uzeta na osnovu čak 14.861 berzanski listirane kompanije širom sveta, a objavio ju je S&P Global Brand Market Index.

Na osnovu tih informacija, američko berzansko tržište vredno je približno 52,6 biliona dolara. Za njim sledi kinesko (11,5 biliona), japansko (6,5 biliona), pa zatim indijsko (4,4 biliona dolara).

Indijsko tržište akcija je najbrže rastuće, a pomalo je iznenađujuća činjenica da je britansko „tek“ na šestom mestu (3,1 bilion), iza francuskog (3,2 biliona). Listu prvih deset upotpunjavaju još i Saudijska Arabija, Kanada, Nemačka i Tajvan.

Ukupna tržišna kapitalizacija indijskog tržišta porasla je iznad četiri biliona dolara po prvi put početkom 2024. godine, a prema izveštajima Bloomberga tržišna kapitalizacija kompanija koje su listirane na indijskim berzama porasla je za bilion dolara za manje od tri godine.

U međuvremenu, berze u Šangaju i Hong Kongu su se kretale u suprotnom smeru, izbrisavši procenjenu vrednost od šest biliona dolara od svog vrhunca u 2021. Indeks Hang Seng, primarni indeks akcija u Hong Kongu, smanjio se za više od 40 odsto u poslednjih pet godina.

Pomenimo i to da francuske zbirne rezultate „guraju“ rezultati svetskog giganta industrije luksuza LVMH, u vlasništvu Bernara Arnoa (Bernard Arnault), dok je pokretač tajvanskog tržišta vodeći svetski proizvođač čipova TSMC.

U tržišta vrednija od bilion dolara spadaju još i švajcarsko, južnokorejsko, australijsko i holandsko.

Kada se posmatra zastupljenost po privrednim oblastima, S&P Global Brand Market Index došao je do sledećeg zaključka – najveću vrednost imaju informaciono-tehnološke kompanije (22,4 odsto od ukupne vrednosti posmatranih 14.861 listiranih preduzeća), zatim finansijske kompanije (16,0 odsto), a za njima industrijski proizvođači (12 odsto).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...