Japanski berzanski indeks iznad psihološke granice

Nikkei 225 na istorijskom maksimumu

BerzaSvet

4.3.2024 09:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nikkei 225 na istorijskom maksimumu Nikkei 225 na istorijskom maksimumu
Japanski berzanski indeks Nikkei 225 Stock Average prvi put je premašio vrednost od 40.000 bodova, a probijanje ove psihološke granice moglo bi da otvori... Nikkei 225 na istorijskom maksimumu

Japanski berzanski indeks Nikkei 225 Stock Average prvi put je premašio vrednost od 40.000 bodova, a probijanje ove psihološke granice moglo bi da otvori vrata daljim dobicima.

Nikkei 225 ojačao je za 0,5 odsto i stigao do vrednosti 40.109,23 boda zahvaljujući rastu vrednosti akcija tehnoloških kompanija kao što je Advatest Corp, prenosi Bloomberg. Vrednost indeksa Nikkei porasla je ukupno za jedan odsto od početka tekuće godine.

Istorijiski najviša vrednost indeksa Nikkei 225 odražava značajnu promenu u raspoloženju investitora i naglašava rastući uticaj Japana na globalnom tržištu. Istovremeno, širi indeks Topix, blago je oslabio.

Analitičari su ukazali na kombinaciju faktora koji su omogućili rast indeksa Nikkei 225 na istorijski najviši nivo. To su skromna stopa inflacije, slabljenje jena koja povećava profitabilnost izvoza, kao i značajan napredak u koroporativnom upravljanju, što je japanske akcije učinilo provlačnijim za strane investitore.

Ključnu ulogu odigrao je optimizam koji okružuje veštačku inteligenciju i njenu integraciju u različite sektore. Ova prekretnica označava oporavak od dugotrajne ekonomske stagnacije i postavlja Japan kao rastuće čvorište za tehnološke investitore.

Ovo dostignuće odražava, ne samo ekonomsku otpornost zemlje, već i njenu ulogu u razvoju u globalnom finansijskom ekosistemu. Učinak berzanskog indeksa mogao bi da najavi promenu u investicionim strategijama, sa više kapitala koji se uliva u japanske akcije i tehnološke firme.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...