Berzanski indeks ojačao zbog slabosti jena u odnosu na dolar

Japanski Nikkei 225 dostigao istorijski najvišu vrednost

BerzaSvet

22.2.2024 10:39 Autor: Vladimir Jokanović 0

Japanski Nikkei 225 dostigao istorijski najvišu vrednost Japanski Nikkei 225 dostigao istorijski najvišu vrednost
Japanski berzanski indeks Nikkei 225 dostigao je u četvrtak najvišu vrednost ikada, nakon što su akcije ojačale podstaknute stalnim entuzijazmom inostranih investitora. Do zatvaranja... Japanski Nikkei 225 dostigao istorijski najvišu vrednost

Japanski berzanski indeks Nikkei 225 dostigao je u četvrtak najvišu vrednost ikada, nakon što su akcije ojačale podstaknute stalnim entuzijazmom inostranih investitora.

Do zatvaranja trgovanja, Nikkei je ostao u porastu, popevši se na 39.098,68 bodova i nadmašivši prethodni maksimum od 38.957,44 boda i bivšu rekordnu vrednost na zatvaranju od 38.915,87 bodova, koji su zabaleženi u decembru 1989. godine, prenosi Japan Times.

Prošlog petka Nikkei 225 premašio je vrednost od 38.800,00 bofova približavajući se rekordu iz 1989. godine, koji je postavljen tokom ekonomskog procvata.

Nikkei indeks imao je ove godine snažne rezultate, delimično podstaknut slabošću jena u odnosu na američki dolar. Doke je depresijacija jena minimizirala kupovnu moć Japana u inostranstvu, to se pokazalo korisnim za strane investitore. Tome je doprinela i odluka japanskih zvaničnika da reformišu korporativno upravljanje, što je pomoglo povećanju privlačnosti tržišta.

Dok su japanska tržišta imala snažan učinak prošle nedelje, slabljenje jena u odnosu na dolar dovelo je do toga da Japan padne sa trećeg mesta u svetu prema snazi ekonomije u dolarima, prema podacima MMF-a. BDP zemlje oslabio je drugi uzastopni kvartal, što znači da je Japan ušao u tehničku recesiju, ali stručnjaci ističu da su osnove japanske ekonomije i dalje snažne.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...