Zvaničnici kažu da nivoi radijacije nisu povećani

Novo curenje kontaminirane vode u Fukušimi

SvetVesti

8.2.2024 11:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Novo curenje kontaminirane vode u Fukušimi Novo curenje kontaminirane vode u Fukušimi
Visoko radioaktivna voda iscurela je iz mašine za tretman japanske nuklearne elektrane Fukušima Daiči, koja je pogođena cunamijem 2011. godine. Praćenje nivoa radijacije ne... Novo curenje kontaminirane vode u Fukušimi

Visoko radioaktivna voda iscurela je iz mašine za tretman japanske nuklearne elektrane Fukušima Daiči, koja je pogođena cunamijem 2011. godine. Praćenje nivoa radijacije ne pokazuje uticaj na spoljašnje okruženje, saopštio je u četvrtak komunalni operater, a potvdila svetska agencija za atomsku energiju IAEA.

Radnik u nuklearki pronašao je curenje u sredu ujutru tokom provere ventila na SARRY mašini za tretman dizajniranoj da ukloni cezijum iz kontaminirane vode, saopštila je Tokio Electric Pover Company Holdings (TEPCO). Mašina je bila u praznom hodu zbog radova na održavanju.

Procenjuje se da je šest tona radioaktivne vode — dovoljno da popuni dva obična dvorišna bazena — iscurelo kroz otvor, prenosi Japan Today.

Nije jasno kada je mašina počela da curi, ali TEPCO je rekao da u redovnoj inspekciji dan ranije nisu otkriveni nikakvi problemi.

Curenje je možda uzrokovano ventilima koji su slučajno ostavljeni otvoreni dok su radnici ispirali mašinu filtriranom vodom. TEPCO je saopštio da je 10 od 16 ventila koje je trebalo zatvoriti ostavljeno otvoreno tokom ispiranja, a curenje je prestalo kada su ventili zatvoreni.

Mašina za filtriranje je deo TEPCO-ovog kontroverznog projekta ispuštanja otpadnih voda, koji je počeo u avgustu. Nuklearna elektrana Fukušima Daiči pretrpela je veliku štetu nakon zemljotresa i cunamija 2011. godine.

Ispuštanjem vode u okean, za koje se očekuje da će se nastaviti decenijama, oštro su se protivile ribarske grupe i susedne zemlje, uključujući Kinu, koja je odmah zabranila uvoz svih japanskih morskih plodova.

Najnovije curenje dolazi samo nekoliko meseci nakon drugog slučajnog curenja u posebnom postrojenju za tretman pod nazivom Advanced Liquid Processing Sistem, ili ALPS.

U toj nesreći četiri radnika su poprskana radioaktivnim tečnim otpadom dok su čistili cevovod ALPS. Iako su dvojica od njih nakratko hospitalizovana zbog kontaminacije kože, niko nije pokazao simptome trovanja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...