Tokio priprema strožu kontrolu transporta

Japan pooštrava pravila za trgovinu ruskom naftom

SvetU fokusu

6.2.2024 11:47 Autor: Vladimir Jokanović 2

Japan pooštrava pravila za trgovinu ruskom naftom Japan pooštrava pravila za trgovinu ruskom naftom
Japansko Ministarstvo finansija, uz podršku zemalja G7 namerava da pooštri mere za poštovanje gornje granice cena ruske nafte od 20. februara. Ovu odluku Tokija... Japan pooštrava pravila za trgovinu ruskom naftom

Japansko Ministarstvo finansija, uz podršku zemalja G7 namerava da pooštri mere za poštovanje gornje granice cena ruske nafte od 20. februara. Ovu odluku Tokija podržale su zemlje Evropske unije, kao i Australija.

Trenutno osiguravajuća društva i prevoznici moraju da dobiju garanciju da cene ruske nafte ne prelazi utvrđenu granicu od 60 dolara za barel. Ovo osiguranje važi za ceo period trajanja ugovora o osiguranju ili prevozu. Japansko Ministarstvo finansija predložilo je da se pooštre pravila tako što će zahtevati da se takav dokument obezbedi za svaki ugovor, prenosi Komersant, pozivajući se na Nikkei.

U decembru 2022. godine, zemlje G7, Evropska unija i Australija dogovorile su se o cenovnom pragu pod kojim bi međunarodne kompanije mogle da transportuju ili osiguravaju rusku naftu samo po cenama nižim od 60 dolara po barelu. Od 5. februara prošle godine postoji i gornja granica cena naftnih derivata iz Rusije na 100 dolara i 45 dolara po barelu.

U decembru prošle godine SAD i druge zemlje G7 pooštrile su kontrolu gornje granice cena za naftu tipa Ural, nakon što su popusti ruskog brenda dostigli dvogodišnji minimum. Konkretno, Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije protiv tankera koji su prevozili rusku naftu.

Embargo zapadnih zemalja na uvoz ruske nafte i ograničenje njene cene, primorali su Rusiju da uposli takozvanu „flotu duhova“, kako bi zaobišla sankcije. Pojedine brodske kompanije i trgovci nastavljaju da prodaju sankcionisanu naftu onima koji su spremni da je kupe. Rusija navodno koristi iskustva Irana i Venecuele kako bi došla do unosne trgovine naftom „ispod radara“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...