Rekordni neto prihodi Moskve od izvoza "crnog zlata" u oktobru

Rusija zarađuje više od nafte nego pre sankcija

SvetVesti

6.12.2023 13:21 Autor: Vladimir Jokanović 4

Rusija zarađuje više od nafte nego pre sankcija Rusija zarađuje više od nafte nego pre sankcija
Neto prihodi Rusije od prodaje nafte u oktobru iznosili su 11,3 milijarde dolara ili 31 odsto ukupnih mesečnih budžetskih prihoda zemlje. To je najviše... Rusija zarađuje više od nafte nego pre sankcija

Neto prihodi Rusije od prodaje nafte u oktobru iznosili su 11,3 milijarde dolara ili 31 odsto ukupnih mesečnih budžetskih prihoda zemlje. To je najviše od maja 2022. godine i premašuje prihod za bilo koji mesec pre početka rata u Ukrajini.

Kako navodi Bloomberg, pozivajući se na proračune ruskog Ministarstva finansija, u prvih devet meseci 2023. godine ruski i drugi vlasnici flote u senci prevezli su više od 70 ruske nafte, što je „Moskvi omogućilo da zadrži kontrolu nad izvozom i postepeno povećava cene“, prenosi Komersant.

Rusija je ove godine izvozila oko 3,5 miliona barela nafte dnevno, a oko 11 milijardi dolara potrošeno je na širenje ponude. Deo ovog iznosa predstavljaju „legitimni troškovi slanja“, a skoro sve isporuke „idu preko anonimnih trgovaca ili nepoznatih špediterskih kompanija“.


Grčke vlasti saopštile su da ne mogu sa spreče tajne pošiljke ruske nafte koje plove uz obalu zemlje. Ovi transporti se obavljaju u međunarodnim vodama 10 kilometara od obale u zalivu Lakonija. Brodovi u grčkom vlasništvu navodno su pretovarili najviše ruske nafte u 2023. godini, posle ruskih tankera.

Od 5. decembra prošle godine na snazi je gornja granica cene nafte iz Rusije od 60 dolara po barelu, koju su uvele G7 i zapadne zemlje, a u februaru ove godine Evropska unija uvela je embargo na ruske naftne derivate.

 • Rade

  6.12.2023 #1 Author

  Ma da, sankcije su njihov preporod. Samo u bajci.

  Odgovori

 • SUNCE

  6.12.2023 #2 Author

  To samo pokazuje koliko su sankcije besmislene jer svaqka roba nadje svoj put do prvog kupca.

  Odgovori

 • SUNCE

  6.12.2023 #3 Author

  Sasvim je jasno da zapad sankcijama ne može da naudi Rusiji.

  Odgovori

 • SHALIMAR

  6.12.2023 #4 Author

  Rusiji sankcije jesu nanele stetu,ali su otvorili nova trzista po svetu gde imaju odlicnu saradnju.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...