Plan je da se nadoknadi gubitak struje iz Zaporožja

Ukrajina planira izgradnju četiri nova nuklearna reaktora od ove godine

Svet

29.1.2024 13:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Ukrajina planira izgradnju četiri nova nuklearna reaktora od ove godine Ukrajina planira izgradnju četiri nova nuklearna reaktora od ove godine
Ukrajinske vlasti saopštile su danas da planiraju izgradnju četiri nova nuklearna reaktora u svojoj elektrani Hmeljnicki već tokom ove godine, kako bi nadoknadile gubitak... Ukrajina planira izgradnju četiri nova nuklearna reaktora od ove godine

Ukrajinske vlasti saopštile su danas da planiraju izgradnju četiri nova nuklearna reaktora u svojoj elektrani Hmeljnicki već tokom ove godine, kako bi nadoknadile gubitak struje iz Zaporožja, najveće elektrane u Evropi, koju su ruske snage okupirale marta 2022, prenela je agencija Beta.

Ministar German Galuščenko je izrazio uverenje da će Kijev povratiti kontrolu nad elektranom u Zaporožju, uz napomenu da je nemoguće predvideti u kakvom stanju će ona biti.

Ta elektrana koja je ranije proizvodila 20 odsto električne energije u Ukrajini, više puta je bila na meti napada i prekida snabdevanja strujom potrebnom za hlađenje reaktora iako ne rade. Moskva i Kijev razmenjuju optužbe za to.

Elektrana Hmeljnicki je na relativno bezbednom zapadu, ali je ipak na meti ruskih napada.

Uz dodatne reaktore, ta elektrana bi postala „najveća u Evropi i čak jača od one u Zaporožju“, rekao je Galuščenko.

Ukrajina bi da instalira dva reaktora tipa VVER-1000, sovjetskog dizajna, zatim još dva tipa AP1000, u saradnji sa američkom kompanijom Westinghouse.

„Izgradnja će potrajati“, rekao je ministar i dodao da bi jedan od ovih novih reaktora VVER-1000 mogao da počne da radi u najboljem slučaju za dve i po godine.

Prema njegovoj ocenio, savremeniji reaktor AP1000 je otporniji na nestanke struje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...