Neizvesno dalje finansiranje zbog zastoja u Kongresu

Bela kuća najavila da su iscrpljena sredstva za pomoć Ukrajini

SvetVesti

20.12.2023 16:47 Autor: Vladimir Jokanović 2

Bela kuća najavila da su iscrpljena sredstva za pomoć Ukrajini Bela kuća najavila da su iscrpljena sredstva za pomoć Ukrajini
Sjedinjene Američke Države će u decembru poslati Ukrajini još jedan paket vojne pomoći nakon čega će sredstva biti iscrpljena, saopštio je koordinator za strateške... Bela kuća najavila da su iscrpljena sredstva za pomoć Ukrajini

Sjedinjene Američke Države će u decembru poslati Ukrajini još jedan paket vojne pomoći nakon čega će sredstva biti iscrpljena, saopštio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi (John Kirby).

Prema njegovim rečima, američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) spreman je na kompromis sa republikancima oko odluke o finansijskoj pomoći za Ukrajinu, prenosi Komersant.

„Nakon što pošaljemo sledeći paket pomoći, više nećemo moći da dopunimo zalihe. Ukrajini je i dalje potrebna naša pomoć, a davno je prošlo vreme da Kongres deluje i stane u odbranu naše slobode i demokratije zarad sopstvene nacionalne bezbednosti“, rekao je Kirbi.

On je dodao da je Bajden spreman da pregovara i pravi kompromise „kako na političkom frontu, tako i po pitanju zaštite granica“. Kirbi je istakao da su prošlog vikenda vođeni „aktivni pregovori“ za rešavanje krize na američkoj granici.

U Kongresu se od septembra vode rasprave o dodeli sredstava Ukrajini. Bela kuća je tražila 106 milijardi dolara za pomoć saveznicima, od čega 61,3 milijarde za Ukrajinu. Republikanska partija odbija da se dogovori o tranšama za Ukrajinu i Izrael bez jačanja granice SAD sa Meksikom i ograničavanja ilegalne migracije.

Članovi Kongresa trebalo je da odu 15. decembra na prazničnu pauzu, ali je Senat odložio odmor zbog potrebe da se reši pitanje finansiranja Ukrajine. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je SAD 12. decembra. Tokom njegove posete, američki Stejt department najavio je dodelu novog paketa pomoći Ukrajini u vrednosti 200 miliona dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...