Nastavlja se podela između demokrata i republikanaca u Kongresu

Američki Senat odbio predlog za finansiranje Ukrajine

Svet

7.12.2023 10:09 Autor: Vladimir Jokanović 1

Američki Senat odbio predlog za finansiranje Ukrajine Američki Senat odbio predlog za finansiranje Ukrajine
Republikanci u američkom Senatu blokirali su u sredu napore da se obezbede sredstva za Ukrajinu za vođenje rata protiv Rusije, nanevši tako još jedan... Američki Senat odbio predlog za finansiranje Ukrajine

Republikanci u američkom Senatu blokirali su u sredu napore da se obezbede sredstva za Ukrajinu za vođenje rata protiv Rusije, nanevši tako još jedan udarac jednom od centralnih spoljnopolitičkih ciljeva Bele kuće.

Predlog zakona u Senatu uključivao je finansiranje Izraela i Tajvana, ali nedovoljno novca za bezbednost američkih granica, što je bio zahtev republikanaca u Kongresu, koji su time uslovili dodatnu pomoć Ukrajini, prenosi Financial Times.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je pre glasanja da je oklevanje republikanaca u Kongresu da daju veću pomoć Kijevu predstavljalo darivanje ruskom predsedniku Vladimiru Putinu „najvećeg poklona kome se mogao nadati“.

U govoru iz Bele kuće nakon virtuelnog sastanka lidera G7, Bajden je rekao da „svaki poremećaj u našoj sposobnosti da snabdevamo Ukrajinu jasno jača Putinovu poziciju“. On je naveo da je Americi „nestalo novca“ da pomogne Kijevu, kao i da je pobeda Ukrajine u interesu SAD i prijatelja.

Paket potrošnje od 111 milijardi dolara pred Senatom uključivao je 60 milijardi dolara za Ukrajinu. Pravila Senata zahtevaju da 60 od 100 članova glasaju za nastavak rasprave o zakonu. Sve demokrate u Senatu prvobitno su glasale za predlog zakona, koji je poražen sa 49 glasova za i 51 protiv. Nezavisni senator Berni Sanders (Bernie Sanders) pridružio se republikancima u protivljenju zakonu.

Posle neuselog pokušaja usvajanja zakona u Senatu, sposobnost Kongresa da postigne dogovor o pomoći Ukrajini pre kraja godine veoma je upitna. Bajden je rekao da je „zapanjujuće“ što su SAD dostigle tačku u kojoj bi finansiranje Ukrajine moglo da prestane, optužujući za to republikance.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...