Nakon posete šefa Evropskog saveta Budimpešti

Šarl Mišel: Nema dogovora o članstvu Ukrajine u EU i finansijskoj pomoći

EUVesti

29.11.2023 14:38 Autor: Vladimir Jokanović 2

Šarl Mišel: Nema dogovora o članstvu Ukrajine u EU i finansijskoj pomoći Šarl Mišel: Nema dogovora o članstvu Ukrajine u EU i finansijskoj pomoći
Predsedavajući Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) rekao je da među liderima Evropske unije nema dogovora o početku pregovora o članstvu Ukrajine u Evropsku... Šarl Mišel: Nema dogovora o članstvu Ukrajine u EU i finansijskoj pomoći

Predsedavajući Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) rekao je da među liderima Evropske unije nema dogovora o početku pregovora o članstvu Ukrajine u Evropsku uniju, kao ni o izdvajanju 50 milijardi evra finansijske pomoći tokom četiri godine.

„Poteškoća u donošenju takvih odluka je u tome što one moraju da budu jednoglasne. U ovoj fazi jednoglasnost nije postignuta“, rekao je Mišel u razgovoru za radio France Inter, prenosi Komersant.

Šef Saveta EU posetio je početkom nedelje Budimpeštu gde je razgovarao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji je istakao da će osujetiti planove Brisela o daljoj pomoći Ukrajini i njenom prijemu u EU. „Još ga nije bilo moguće ubediti“, rekao je Mišel, navodeći da je „teško“.

„Javno je izneo svoj stav, svoje primedbe na dodatnu pomoć Ukrajini i otvaranju pregovora sa Kijevom. Ipak ne očajavam, nastavićemo da pokušavamo ubeđivanjem, koristeći sve moguće argumente da pokušamo da donesemo odluke“, rekao je predsednik Saveta EU.

Evropska komisija izjasnila se 8. novembra za početak pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom o njihovom pristupanju EU. Očekuje se da će lideri EU doneti konačnu odluku u decembru, a pored Mađarske isporuci naoružanja Ukrajini protivi se i Slovačka.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...