na osam milijardi evra do 2027. godine

Evropska unija povećava budžet za vojnu podršku

Vesti

14.3.2023 13:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Evropska unija povećava budžet za vojnu podršku Evropska unija povećava budžet za vojnu podršku
Zemlje članice Evropske unije su u utorak ovlastile povećanje budžeta Evropskog mirovnog fonda (EPF) na osam milijardi evra do 2027. godine kako bi obezbedile... Evropska unija povećava budžet za vojnu podršku

Zemlje članice Evropske unije su u utorak ovlastile povećanje budžeta Evropskog mirovnog fonda (EPF) na osam milijardi evra do 2027. godine kako bi obezbedile vojno snabdevanje Ukrajini i popunile sopstvene zalihe bloka.

„Savet EU je usvojio odluku o povećanju finansijske gornje granice Evropskog mirovnog fonda na 7,979 milijardi evra (u tekućim cenama) do 2027. godine, uz osiguranje da se dodatne finansijske potrebe mogu pokriti“, saopštila je institucija EU koja predstavlja zemlje članice, prenosi Anadolu Agnecy.

Odluka potvrđuje politički dogovor koji su ministri spoljnih poslova EU postigli u decembru o povećanju budžeta EPF-a za dve milijarde evra 2023, i omogućavanju narednih povećanja do 5,5 milijardi evra do 2027. godine.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell) nazvao je Evropski mirovni fond „sastavnim delom podrške EU unapređenju mira i bezbednosti na globalnom nivou“.

Amandmanom budžeta EU će moći da sprovede najnoviji Borelov predlog o momentalnom snabdevanju Ukrajine municijom i popuni zalihe zemalja članica EU zajedničkim nabavkama.

Prema planu, zemlje članice EU koje šalju municiju iz sopstvenih zaliha u Ukrajinu, mogle bi da imaju nadoknadu iz ovog fonda do milijardu evra ukupno.

Predlog predviđa i još milijardu evra za zajedničke nabavke preko Evropske odbrambene agencije. Očekuje se da će ministri spoljnih poslova i odbrane EU dati zeleno svetlo za tu inicijativu na svom sastanku 20. marta.

  • GOCA BG

    14.3.2023 #1 Author

    Naravno da ce dati zeleno svetlo,sve sto je u interesu da se vojno oslabi Rusija..

    Odgovori

  • VOJKAN

    15.3.2023 #2 Author

    Svi su u nekoj vrsti pripravnosti, samo da ne dođe do eskalacije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...