Predlog Evropske komisije Savetu EU

Fon der Lajen: Otvoriti pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom

EUU fokusu

8.11.2023 16:14 Autor: Vladimir Jokanović 1

Fon der Lajen: Otvoriti pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom Fon der Lajen: Otvoriti pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Layen) saopštila je u sredu da komisija preporučuje da Savet EU otvori pristupne pregovore... Fon der Lajen: Otvoriti pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Layen) saopštila je u sredu da komisija preporučuje da Savet EU otvori pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom.

EK je takođe predložila otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji sa Bosnom i Hercegovinom „kada se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo“, rekla je Fon der Lajen, prenosi Guardian. EK je preporučila i da se Gruziji dodeli status kandidata za članstvo pod uslovom da se sprovedu određene reforme.

Ukrajina se i dalje suočava sa ogromnim teškoćama i tragedijom izazvanim ruskim agresorskim ratom, a ipak Ukrajinci duboko reformišu svoju zemlju, čak i dok vode rat koji je za njih egzistencijalni, ocenila je šefica EK.

Ona je ocenila da je Ukrajina završila „više“ od 90 odsto neophodnih koraka koje je EK navela prošle godine, ukazujući na reformu pravosuđa i napore u borbi protiv korupcije. Preostale reforme su već na putu i komisija pohvaljuje ove napore, a na osnovu toga je objavljena preporuka Savetu EU, objasnila je Fon der Lajen.

Komisija je, istakla je njena predsednica, takođe preporučila da Savet EU usvoji pregovarački okvir kada Ukrajina bude sprovela svoje reforme.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...