Šefica Evropske komisije za povećanje proizvodnje oružja

Ursula fon der Lajen predložila 50 milijardi evra pomoći za Kijev

SvetVesti

13.9.2023 16:22 Autor: Vladimir Jokanović 1

Ursula fon der Lajen predložila 50 milijardi evra pomoći za Kijev Ursula fon der Lajen predložila 50 milijardi evra pomoći za Kijev
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) predložila je da se Ukrajini obezbedi novi paket pomoći na četiri godine. Reč... Ursula fon der Lajen predložila 50 milijardi evra pomoći za Kijev

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) predložila je da se Ukrajini obezbedi novi paket pomoći na četiri godine. Reč je o paketu u iznosu od 50 milijardi evra. Šefica EK iznela je predlog u okviru godišnjeg govora o stanju stvari u Evropskoj uniji.

Prema njenim rečima, takva mera će pomoći Ukrajini u budućnosti da „obnovi modernu i prosperitetnu zemlju“. Ona je istakla da se Brisel tome raduje i da zbog toga predlaže reforme i četvorogodišnje investiranje, prenosi Komersant.

Fon der Lajen je naglasila da EU želi „pravedan i održiv mir“ u Ukrajini. Za to su, rekla je ona, Kijevu potrebne bezbednosne garancije i to dugoročne. Ona je pozvala na povećanje proizvodnje oružja u evropskim zemljama za snabdevanje Ukrajine. Ona je izjavila da je budućnost Ukrajine, kao i Moldavije, u EU.

Ukrajinsko Ministarstvo finansija saopštilo je da je finansiranje državnog budžeta za 2024. godinu i dalje otvoreno, jer nisu postignuti dogovori sa partnerima o novim paketima finansijske pomoći.

Pomoć EU za Kijev u periodu od 2024. do 2027. godine trebalo bi da iznosi oko 54,5 milijardi dolara. Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov rekao je da je od 24. februara 2022. godine zemlja dobila 100 milijardi dolara vojne pomoći od zapadnih saveznika.

  • SHALIMAR

    13.9.2023 #1 Author

    Daju pomoc da pokusaju da oslabe Rusiju a ne zbog naroda,a narod ce sve to vracati decenijama…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...