za obnovu i rekonstrukciju nakon požara i poplava

EU predlaže podršku sa više od 2,6 milijardi evra za Grčku pogođenu prirodnim katastrofama

EU

12.9.2023 17:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

EU predlaže podršku sa više od 2,6 milijardi evra za Grčku pogođenu prirodnim katastrofama EU predlaže podršku sa više od 2,6 milijardi evra za Grčku pogođenu prirodnim katastrofama
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) predložila je podršku sa više od 2,6 milijardi evra za oporavak Grčke nakon... EU predlaže podršku sa više od 2,6 milijardi evra za Grčku pogođenu prirodnim katastrofama

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) predložila je podršku sa više od 2,6 milijardi evra za oporavak Grčke nakon niza prirodnih katastrofa koje su pogodile zemlju tokom leta.

Fon der Lajen je uverila Grčku u solidarnost Evropske unije, dok je govorila na zajedničkoj konferenciji za novinare sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom nakon njihovog sastanka u Strazburu, u Francuskoj, prenosi Anadolu Agency.

Ona je rekla da će pomoć EU doći „ne samo u ovom akutnom trenutku, već i za obnovu i rekonstrukciju” nakon što je „ogromna oblast uništena šumskim požarima i poplavama koje su opustošile velike regione”.

Fon der Lajen je otkrila plan hitne reakcije Evropske komisije koji će „omogućiti Grčkoj da mobiliše do 2,25 milijardi evra“ preraspodelom fondova EU, uključujući subvencije EU za poljoprivredu i regionalni razvoj.

Evropska komisija takođe podržava zahtev Grčke za dodatnih 400 miliona evra iz fonda solidarnosti EU koji zemlje članice EU tek treba da odobre za dopunu postojećeg budžeta za podršku bloka u slučaju katastrofe.

Najmanje 15 ljudi je izgubilo život, 5.000 je evakuisano, a više od 73.000 hektara poljoprivrednog zemljišta je poplavljeno u grčkoj provinciji Tesalija, dok je oluja Danijel pogodila zemlju sa obilnim padavinama prošle nedelje.

Avgustovski šumski požar u Grčkoj proglašen je za najveći požar ikada zabeležen u EU.

  • SHALIMAR

    12.9.2023 #1 Author

    Naravno,verujem da ce usvojiti…

    Odgovori

  • STEPA

    13.9.2023 #2 Author

    Treba im pomoći

    Odgovori

  • colorida_cielo

    1.10.2023 #3 Author

    Samo da tu pomoć Grčka usmeri na one kojima je najpotrebnija, da se koliko toliko sanira šteta.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...