Predsednica Evropske komisije u poseti Beogradu

Ursula fon der Lajen: Brisel želi Srbiju u EU

EURegionSrbija

31.10.2023 16:22 Autor: Vladimir Jokanović 3

Ursula fon der Lajen: Brisel želi Srbiju u EU Ursula fon der Lajen: Brisel želi Srbiju u EU
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Layen) doputovala je u utorak u Beograd, gde ju je na aerodromu Nikola Tesla... Ursula fon der Lajen: Brisel želi Srbiju u EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Layen) doputovala je u utorak u Beograd, gde ju je na aerodromu Nikola Tesla dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Dobro došla, Ursula fon der Lajen. Očekuju nas celodnevni razgovori u kojima ću iskazati svaku vrstu zahvalnosti EU na pomoći i podršci koju nam je pružila, u nadi da će Srbija imati snage da ispuni svoje pristupne obaveze i postane deo porodice evropskih naroda“, napisao je Vučić na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Predsednik Srbije održao je sastanak sa predsednicom EK u Palati „Srbija“, a nakon toga će se njihove delegacije priključiti razgovorima, prenosi N1. Posle ovog sastanaka i izjava za medije Vučića i Fon der Lajen, predsednica EK će se sastati i sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

Vučić je naveo da je razgovor bio dobar, kao i da će razgovori biti nastavljen tokom celog dana. Predsednik Srbije naglasio je da EU kao najznačajniji ekonomski partner znači život građanima Srbije i da iz EU dolaze najveći investitori.

„Republika Srbija je vodeći trgovinski partner EU sa Zapadnog Balkana. Republika Srbija ima udeo od 50 odsto u izvozu celog Zapadnog Balkana, a takođe poslednjih 10 godina ostvarila je najveću prosečnu godišnju stopu rasta izvoza EU u vrednosti od 14,4 odsto“, rekao je Vučić.

Fon der Lajen je poručila da Brisel želi da se Srbija pridruži Evropskoj uniji. „To je obećanje mira i prosperiteta i jedinstvena prilika kojoj niko drugi ne može da parira. Ubeđena sam da ćete iskoristiti ovaj trenutak. Srbija je jedna od najnaprednijih zemalja u regionu. Ono što želim je da gledamo unapred, a to je plan za rast, da približimo naše privrede“, navela je predsednica EK.

Govoreći o odnosima Beograda i Prištine, ona je poručila da je „nasilni napad“ u Banjskoj neprihvatljiv i pozvala je Srbiju da „implementira postojeće sporazume i ne gubi vreme“, a Prištinu da sprovede formiranje zajednice srpskih opština. Vučić je naveo da je Srbija posvećena miru i stabilnosti i da zna svoje obaveze, kao i da je jasno rekao šta Srbija ne može da uradi, imajući u vidu Ustav.

Fon der Lajen je u Beograd doputovala iz Podgorice, gde se ranije u utorak sastala sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, a u okviru četvorodnevne posete regionu prethodno je posetila Skoplje i Prištinu.

EU će finansirati reforme integracije Zapadnog Balkana u iznosu od šest milijardi evra, izjavila je Fon der Lajen u ponedeljak u Skoplju. „Ove reforme će doći sa investicijama“, rekla je ona novinarima posle sastanka sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Fon der Lajen je navela da je EU spremna da počne da isplaćuje 100 miliona evra mikrofinansijske pomoći, ali je dodala da „treba da uradimo više da približimo naše ekonomije. Ono što želimo da uradimo zajedno jeste da udvostručimo vašu ekonomiju u narednoj deceniji“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...