Izbegnuta blokada američke vlade

Kongres usvojio mere za nastavak privremenog finansiranja

Svet

2.10.2023 11:37 Autor: Vladimir Jokanović 0

Kongres usvojio mere za nastavak privremenog finansiranja Kongres usvojio mere za nastavak privremenog finansiranja
Američki Senat izglasao je hitnu meru za nastavak privremenog finansiranja saveznog budžeta čime je u poslednjem trenutku izbegnuto „gašenje“ vlade SAD. Dogovor o privremenom... Kongres usvojio mere za nastavak privremenog finansiranja

Američki Senat izglasao je hitnu meru za nastavak privremenog finansiranja saveznog budžeta čime je u poslednjem trenutku izbegnuto „gašenje“ vlade SAD. Dogovor o privremenom finansiranju do polovine novembra potvrđen je u Predstavničkom domu.

Predsednik Predstavničkog doma Kongresa Kevin Mekarti (Kevin McCarthy) predložio je ovu meru za koju je glasalo 335 predstavnika (209 demokrata i 126 republikanaca), dok se protiv nje izjasnio 91 predstavnik. Time je izbegnuta finansijska blokada čije bi posledice bile prekid vazdušnog saobraćaja i zatvaranje nacionalnih parkova, dok bi bez plata ostalo 1,5 miliona državnih službenika.

Senat u kome demokrate imaju većinu izglasao je usvajanje mera sa 88 glasova „za“ i devet „protiv“, a predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) u međuvremenu je potpisao zakon čime je zvanično sprečeno četvrto delimično gašenje američke savezne vlade u poslednjih 10 godina.

Sporazum ipak isključuje bilo kakvu pomoć Ukrajini, što je bio ključni zahtev demokrata. Pristalice Ukrajine u Kongresu najavili su da neće odustati od pružanja pomoći, ali istovremeno jača otpor republikanaca prema daljem finansiranju ratnih napora Kijeva.

Polovina republikanaca u predstavničkom domu Kongresa odbacila je prošle nedelje predlog da se iz budžeta za odbranu izdvoji 300 miliona dolara za obuku ukrajinskih vojnika i kupovinu oružja. Novac je kasnije odobren odvojeno, ali su protivnici podrške Ukrajini sve brojniji, prenosi Time.

Najnovije odluke u Kongresu sugerišu postepenu promenu nepokolebljive podrške SAD Ukrajini i njenoj borbi protiv Rusije i zauzimanje izolacionalističkog stava. Bajden u isto vreme ističe da „ni pod kojim okolnostima ne možemo dozvoliti da američka podrška Ukrajini bude prekinuta“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...