Američka administracija traži pravni osnov za dodatnu pomoć Ukrajini

Odbor u Kongresu podržao predlog o transferu ruske imovine Kijevu

BiznisSvet

8.11.2023 13:41 Autor: Vladimir Jokanović 0

Odbor u Kongresu podržao predlog o transferu ruske imovine Kijevu Odbor u Kongresu podržao predlog o transferu ruske imovine Kijevu
Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa podržao je u utorak nacrt zakona kojim se predviđa da administracija u Vašingtonu može da obavi transfer... Odbor u Kongresu podržao predlog o transferu ruske imovine Kijevu

Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa podržao je u utorak nacrt zakona kojim se predviđa da administracija u Vašingtonu može da obavi transfer dela konfiskovane ruske imovine Ukrajini. Nacrt je podržalo 40 poslanika, a dvoje je bilo protiv.

Predlog zakona je u junu ove godine Senatu i Predstavničkom domu predstavila grupa demokrata i republikanaca. Dokument predviđa „dodelu dodatne pomoći Ukrajini u korišćenju imovine oduzete od Centralne banke Rusije i druge suverene imovine Rusije“, prenosi TASS.

Prema toj inicijativi, vlasti u SAD takođe treba da traže stvaranje „međunarodnog kompenzacionog mehanizma“ za transfer ruske imovine u Kijev „u koordinaciji sa stranim partnerima“. Vašington će morati da izveštava američke zakonodavce o akcijama u ovoj oblasti, kao i o uticaju američkih sankcija na Rusiju.

Prema predlogu zakona, američka strana takođe treba da „zabrani vraćanje sredstava ruskim strukturama protiv kojih su uvedene sankcije dok se Rusija ne povuče iz Ukrajine i ne pristane da obezbedi kompenzaciju“. Još nije određeno kada bi predlog mogao da bude razmatran pred Predstavničkim domom u punom sastavu.

Ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da zapadne zemlje razmatraju moguće pravne osnove za prebacivanje zamrznute ruske imovine Ukrajini. Prema njegovim rečima, za konfiskovanje ruske imovine Zapad mora da pruži potvrdu da „za to postoji pravni osnov“.

Od proleća prošle godine EU je više puta saopštila da je zamrznula oko 300 milijardi dolara ruskih zlatnih i deviznih resursa. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su neprihvatljiva zadiranja u imovinska prava, kao i da će Rusija štititi svoje interese koliko god je to moguće.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...