Američki predsednik traži milijarde za finansiranje saveznika

Bajden pozvao Kongres da odobri novac za Izrael i Ukrajinu

SvetVesti

20.10.2023 11:27 Autor: Vladimir Jokanović 5

Bajden pozvao Kongres da odobri novac za Izrael i Ukrajinu Bajden pozvao Kongres da odobri novac za Izrael i Ukrajinu
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) pozvao je Kongres da odobri bezbednosni paket za Izrael i Ukrajinu vredan desetine milijardi dolara, ističući da SAD... Bajden pozvao Kongres da odobri novac za Izrael i Ukrajinu

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) pozvao je Kongres da odobri bezbednosni paket za Izrael i Ukrajinu vredan desetine milijardi dolara, ističući da SAD treba da prevaziđu svoje unutrašnje podele kako bi zaštitile dva vitalna saveznika i sačuvale američko liderstvo širom sveta.

Bajden nije precizirao koliko novca traži, ali osobe upoznate s tim navode da bi zahtev verovatno uključivao 60 milijardi dolara za Ukrajinu i 14 milijardi dolara za Izrael, kao i finansiranje bezbednosti granica i Indo-Pacifika. Sve u svemu, očekuje se da će paket premašiti 100 milijardi dolara, prenosi Financial Times.

U retkom televizijskom obraćanju iz Ovalnog kabineta u udarnom terminu u četvrtak, američki predsdnik je rekao da Hamas, militantna grupa koja je 7. oktobra izvršila napad na Izrael, kao i Rusija, koja je pokrenula invaziju na Ukrajinu prošle godine, dele slične ciljeve koji moraju da budu osujećeni.

„Hamas i (predsednik Rusije Vladimir) Putin predstavljaju različite pretnje, ali ovo im je zajedničko: oboje žele da potpuno unište susednu demokratiju. Ne možemo i nećemo dozvoliti da pobede teroristi poput Hamasa i tirani poput Putina, odbijam da dozvolim da se to dogodi“, rekao je Bajden.

Bajden je govorio dan nakon jednodnevne posete Izraelu, gde se sastao sa tamošnjim premijerom Benjaminom Netanjahuom. Izrael se priprema za moguću kopnenu ofanzivu na Gazu, od koje se očekuje da će izazvati nove civilne žrtve i rizik od daljeg rasplamsavanja rata u regionu.

Bajden koji je najavio da će poslati Kongresu zahtev za budžet, uparuje izraelsko finansiranje sa dodatnim novcem za Kijev. U narednim mesecima postoji opasnost od prestanka američkog finansiranja Ukrajine, zbog čega je ovaj zahtev hitan za Bajdenovu administraciju. Zbog dramatičnog vakuuma u Kongresu, odnosno nedavne smene predsdnika Predstavničkog doma, moguće je da Bajdenov zahtev bude blokiran.

  • Sindi

    20.10.2023 #1 Author

    Make America great again

    Odgovori

  • Željka

    20.10.2023 #2 Author

    Dobrotvor!

    Odgovori

  • SHALIMAR

    20.10.2023 #3 Author

    Amerika samo da potpiruje ratove,sta drugo od njih i da se ocekuje…

    Odgovori

  • MAXMAD

    21.10.2023 #4 Author

    Da nije Amerike pojeli bi nas žuti za užinu.

    Odgovori

  • Boba321

    22.10.2023 #5 Author

    Prestanite da finansirate ratove

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...