Prvi put u američkoj istoriji

Smenjen predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa

Svet

4.10.2023 10:29 Autor: Vladimir Jokanović 0

Smenjen predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa Smenjen predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa
Predsednik Predstavničkog doma Kongresa republikanac Kevin Makarti (Kevin McCarthy) nije više na toj dužnosti nakon što je 216 kongresmena glasalo za njegovu smenu, dok... Smenjen predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa

Predsednik Predstavničkog doma Kongresa republikanac Kevin Makarti (Kevin McCarthy) nije više na toj dužnosti nakon što je 216 kongresmena glasalo za njegovu smenu, dok je 210 bilo protiv. Bilo je to prvi put u istoriji američkog Kongresa da je smenjen predsedavajući.

Inicijativu za smenu Makartija pokrenuo je njegov stranački kolega Met Gejc (Matt Gaetz) sa Floride, prenosi AP. Gejc je bliski saveznik bivšeg američkog predsednika i vodećeg kandidata za republikansku nominaciju za predsedničke izbore iduće godine Donalda Trampa (Donald Trump).

Pre nego što je inicirao glasanje, Gejc je kritikovao sporazum o dugu koji je Makarti sklopio sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom (Joe Biden), kao i glasanje o privremenom finansiranju koje je sprečilo gašenje savezne vlade, čemu su se konzervativci usprotivili, jer su zahtevali veće rezove potrošnje.

Nakon što je Makarti smenjen, njegov saveznik republikanac Patrik MakHenri (Patrick McHenry) imenovan je za privremenog predsedavajućeg koji će obavljati tu dužnost do imenovanja novog. Bela kuća saopštila je da se Bajden nada da će Predstavnički dom brzo izabrati novog predsedavajućeg.

Makartijeva smena naglašava oštre podele u republikanskoj stranci i preti da dovede do nove ere disfunkcije u Vašingtonu, prenosi Financial Times. Predstavnički dom ne može da obavlja zakonodavne poslove dok se ne izabere predsedavajući, a sredinom novembra ponovo treba da se odlučuje o daljem finansiranju vlade.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...