Rusija planira odgovor na očekivanu odluku G7

Moskva spremna da prisvoji 288 milijardi dolara zapadne imovine

EUSvet

22.1.2024 10:31 Autor: Vladimir Jokanović 3

Moskva spremna da prisvoji 288 milijardi dolara zapadne imovine Moskva spremna da prisvoji 288 milijardi dolara zapadne imovine
Zapad će izgubiti imovinu i investicije u Rusiji u vrednosti od najmanje 288 milijardi dolara ako konfiskuje zamrznutu rusku imovinu da bi finansirao Ukrajinu,... Moskva spremna da prisvoji 288 milijardi dolara zapadne imovine

Zapad će izgubiti imovinu i investicije u Rusiji u vrednosti od najmanje 288 milijardi dolara ako konfiskuje zamrznutu rusku imovinu da bi finansirao Ukrajinu, jer je Moskva spremna da uzvrati.

Prema navodima agencije Reuters, do ove računice došle su ruske RIA Novosti. SAD i njihovi saveznici zabranili su transakcije sa ruskom centralnom bankom i Ministarstvom finansija, blokirajući oko 300 milijardi dolara suverene ruske imovine na Zapadu, nakon početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine.

Američki i britanski zvaničnici radili su poslednjih meseci na ubrzanju napora za konfiskaciju ruske imovine imobilisane u Belgiji i drugim evropskim zemljama kako bi pomogli obnovu Ukrajine.

Oni se nadaju da će lideri G7 pristati da objave jače saopštenje o namerama kada se budu sastali krajem februara, povodom druge godišnjice početka rata u Ukrajini, navode izvori.

Rusija je optužila Vašington da pokušava da navede zemlje u Evropi, gde se nalazi većina ruske imovine, da potpišu slične mere, a Moskva je najavila da ima spisak američke, evropske i druge imovine koja bi bila zaplenjena, ako zapadne zemlje budu pristupile konfiskaciji ruske imovine.

RIA Novosti pozvale su se na podatke prema kojima su direktna ulaganja Evropske unije, zemalja G7, Australije i Švajcarske u rusku ekonomiju na kraju 2022. godine iznosila su ukupno 288 milijardi dolara.

Takođe se navodi da zemlje EU poseduju 223,3 milijarde dolara imovine, od čega 98,3 milijarde dolara formalno drži Kipar, 50,1 milijardu dolara Holandija i 17,3 milijarde dolara Nemačka. Navodi se da su među pet najvećih evropskih investitora u rusku ekonomiju još Francuska i Italija.

Među zemljama G7, Velika Britanija je jedan od najvećih investitora, a prema podacima s kraja 2021. godine britanska imovina u Rusiji vredela je oko 18,9 milijardi dolara. Prema istom izvoru, SAD su na kraju 2022. godine imale u Rusiji imovinu vrednu 9,6 milijardi dolara, Japan 4,6, a Kanada 2,9 milijardi dolara.

  • tamara71

    22.1.2024 #1 Author

    Logican potez.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    22.1.2024 #2 Author

    Naravno da treba da uzvrati na isti nacin…

    Odgovori

  • ELLA

    23.1.2024 #3 Author

    Rusija kao I zapadne sile I dalje unistava ljudske zivote

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...