Brisel odobrio mehanizam za imobilizaciju prihoda od ruske imovine

EU usaglasila pravila za konfiskaciju imovinske koristi od kriminala

EUVesti

13.12.2023 13:17 Autor: Vladimir Jokanović 0

EU usaglasila pravila za konfiskaciju imovinske koristi od kriminala EU usaglasila pravila za konfiskaciju imovinske koristi od kriminala
Savet Evropske unije i Evropski parlament usaglasili su zajednička pravila za zamrzavanje i konfiskaciju sredstava koja su priznata kao imovinska korist stečena kriminalom, saopštio... EU usaglasila pravila za konfiskaciju imovinske koristi od kriminala

Savet Evropske unije i Evropski parlament usaglasili su zajednička pravila za zamrzavanje i konfiskaciju sredstava koja su priznata kao imovinska korist stečena kriminalom, saopštio je Savet EU.

„Profit od kriminala je zapanjujući. Samo ako vlade imaju mogućnost da povrate ovaj profit, imaju šansu da se bore protiv organizovanog kriminala“, rekao je španski ministar pravde Feliks Bolanjos, prenosi Komersant.

Zamenica predsednice Evropske komisije Vera Jurova izjavila je da je odbor EK takođe odobrio mehanizam za imobilizaciju prihoda od zamrznutih sredstava Rusije. Mehanizam predviđa, posebno, korišćenje poreza na prihod (nenaprednih poreza) od zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini.

Usklađivanje pravila postavljaju minimalne zahteve za traženje, identifikaciju, zamrzavanje, konfiskaciju i upravljanje imovinom kriminala širom EU. To zahteva da sve zemlje EU imaju osoblje i adekvatne finansijske i tehnološke resurse za identifikaciju i upravljanje takvim prihodima.

Mere se odnose na širok spektar krivičnih dela, uključujući terorizam, trgovinu ljudima, trgovinu drogom i izbegavanje sankcija. Kao rezultat toga, pojedincima i kompanijama koje profitiraju od utaje sankcija biće zaplenjeni prihodi na isti način kao i prihodi trgovaca ljudima ili narko kartela, odlučio je Savet EU.

Ove mere mora da odobri Komitet stalnih predstavnika zemalja EU (Coreper), nakon čega će ih zvanično odobriti Savet EU i Evropski parlament. Prema Europolu, kriminalne organizacije u Evropi ostvaruju prihode od najmanje 139 milijardi evra godišnje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...