G7 razmatra način oduzuzimanja zamrznutih 300 milijardi dolara

SAD predložile zaplenu ruske imovine

Svet

28.12.2023 10:59 Autor: Vladimir Jokanović 1

SAD predložile zaplenu ruske imovine SAD predložile zaplenu ruske imovine
Sjedinjene Američke Države, uz podršku Velike Britanije, Japana i Kanade, dale su predlog radnim grupama zemalja G7 da ispitaju izvodljivost i implikacije zaplene 300... SAD predložile zaplenu ruske imovine

Sjedinjene Američke Države, uz podršku Velike Britanije, Japana i Kanade, dale su predlog radnim grupama zemalja G7 da ispitaju izvodljivost i implikacije zaplene 300 milijardi dolara ruske imovine koja je zamrznuta u zapadnim zemljama.

Ovo predstavlja ključni korak zemalja G7 ka potencijalnoj eskalaciji ekonomskog pritiska na Rusiju, prenosi CNN, pozivajući se na Financial Times. Namera iza predloga je da se pripemi više opcija koje bi lideri G7 razmotrili i eventualno doneli odluku na sastanku koji je planiran za 24. februar.

Pomenuta akcija zemalja G7 uključuje proučavanje zakonitosti takve zaplene imovine, osmišljavanje metoda za primenu takvih politika i utvrđivanje načina na koji se mogu ublažiti svi povezani rizici. Predlog takođe poziva na ispitivanje načina za kanalisanje podrške Ukrajini korišćenjem ove zaplenjene imovine.

Iako predlog podržava nekoliko zemalja G7, Evropa je zauzela oprezniji stav, izražavajući zabrinutost zbog potencijalnih implikacija na finansijsku stabilnost i mogućih uzvratnih akcija Rusije. Moskva je upozorila da će prekinuti diplomatske odnose sa SAD ukoliko dođe do zaplene imovine.

Ukoliko se predlog materijalizuje, to bi moglo dovesti do direktne konfiskacije zamrznute ruske imovine ili korišćenja prihoda od ove imovine za podršku ukrajini. Američka administracija navela je da koordinira sa partnerima iz G7 kako bi osigurala da Rusija nadoknati Ukrajini nanetu štetu u ratu.

Neke javne ličnosti, uključujući britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona (David Cameron), javno se zalažu za prenos ruske državne imovine u Ukrajinu. Međutim, pravne složenosti oko prenosa imovine koja predstavlja sankcionisanim Rusima predstavljaju značajan izazov.

  • SENSEI

    29.12.2023 #1 Author

    Dok je bilo hladnog rata nije valjalo, al ovo je sad još gore

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...