ključni paketi pomoći blokirani zbog nesaglasnosti u Briselu i Vašingtonu

Ukrajina čeka pomoć od stranih saveznika da bi isplatila plate i penzije

EUSvetVesti

28.12.2023 11:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Ukrajina čeka pomoć od stranih saveznika da bi isplatila plate i penzije Ukrajina čeka pomoć od stranih saveznika da bi isplatila plate i penzije
Vlada Ukrajine se suočava sa mogućnošću odlaganja isplata penzija i plata za javne službenike, ako se uskoro ne odobri ključna zapadna finansijska pomoć, saopštila... Ukrajina čeka pomoć od stranih saveznika da bi isplatila plate i penzije

Vlada Ukrajine se suočava sa mogućnošću odlaganja isplata penzija i plata za javne službenike, ako se uskoro ne odobri ključna zapadna finansijska pomoć, saopštila je zamenica premijera te zemlje, Julija Sviridenko.

„Podrška partnera je izuzetno kritična. Hitno nam je potrebna“, navela je Sviridenko u saopštenju, prenosi Mina.

Prema njenim riječima, 500.000 državnih službenika, 1,4 miliona nastavnika i deset miliona penzionera bi moglo da primi plate i penzije sa zakašnjenjem, javlja Financial Times.

Zvaničnici u Kijevu se nadaju hitnoj pomoći od 18,5 milijardi evra, uz dodatnih osam milijardi, koje bi pomogle predviđenom budžetskom deficitu za narednu godinu, koji iznosi 43 milijarde evra.

Sviridenko je za Financial Times rekla da se nada da će EU finansiranje biti odobreno u februaru i isporučeno u martu naredne godine.

Ukrajina je svoja kompletna sredstva uložila u odbranu države nakon početka rata s Rusijom u februaru prošle godine, oslanjajući se na stranu podršku kada je isplaćivanje plata i penzija u pitanju.

Ključni paketi pomoći, uključujući 50 milijardi evra od EU, blokirani su zbog nesaglasnosti u Briselu i Vašingtonu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...