Vrednost radova oko 391 milion evra

Kineska kompanija uskoro počinje sa gradnjom auto-puta u Republici Srpskoj

AutomobiliBiznisRegionVesti

25.8.2022 10:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Kineska kompanija uskoro počinje sa gradnjom auto-puta u Republici Srpskoj Kineska kompanija uskoro počinje sa gradnjom auto-puta u Republici Srpskoj
Auto-put Vukosavlje-Brčko dugačak je 33 kilometra, ima tri petlje, a vrednost radova iznosi 765 miliona KM (oko 391 milion evra). U Banjaluci je potpisan... Kineska kompanija uskoro počinje sa gradnjom auto-puta u Republici Srpskoj

Auto-put Vukosavlje-Brčko dugačak je 33 kilometra, ima tri petlje, a vrednost radova iznosi 765 miliona KM (oko 391 milion evra). U Banjaluci je potpisan ugovor o finansiranju, projektovanju i izgradnji deonice auto-puta Vukosavlje-Brčko.

Ugovor su s predstavnicima Kineske državne korporacije za građevinsko inženjerstvo (China State Construction Engineering Corporation Limited) potpisali predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza i Auto-puteva Republike Srpske. Potpisivanju su prisustvovali predsednik Vlade RS Radovan Višković i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, prenosi Poslovni dnevnik.

Višković je najavio da će 31. avgusta početi službena izgradnja deonice auto-puta Vukosavlje-Brčko, dugačke 33 kilometra, s tri petlje, a vrednost radova iznosi 765 miliona KM (oko 391 miliona evra). On je naglasio da je prioritet u Prostornom planu RS nastavak izgradnje auto-puta od Doboja prema Rači, i da od evropskih finansijskih institucija za saobraćajnu infrastrukturu nije bilo zanimanja za finansiranje izgradnje deonice auto-puta Vukosavlje-Brčko.

„Očekujem da će ova deonica auto-puta biti izgrađena pre roka i to pokazuje sposobnost RS da može da pregovara i izvodi zahtevne infrastrukturne projekte. Što pre treba da se razgovara sa kineskom kompanijom da se u formi koncesije reši izgradnja deonice auto-puta Doboj-Vukosavlje (deo auto-puta Banja Luka-Bijeljina-Beograd). Most na Savi kod Rače se završava. Počeli su radovi na deonici auto-puta od Rače do Bijeljine”, izjavio je Dodik.

Prema njegovim rečima, dogovara se izgradnja auto-puta Vukosavlje-Lončari, a s kineskom kompanijom pregovara se i o izgradnji dela auto-puta od Vršana do petlje u Bijeljini. Cilj je RS da se u sledećih četiri do pet godina završi cela deonica auto-puta od Doboja-Bijeljine do Rače.

RS želi i izgradnju auto-puta ili brzog puta Bijeljina-Zvornik, zatim prema Sokocu-Palama, gde bi trebalo da se spoji sa trasom koja ide od Višegrada do Istočnog Sarajeva.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...