Strategija Covid-zero daje rezultate

Kineske akcije otpornije na novi soj korona virusa nego u drugim zemljama

BerzaNovacSvetVesti

29.11.2021 09:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kineske akcije otpornije na novi soj korona virusa nego u drugim zemljama Kineske akcije otpornije na novi soj korona virusa nego u drugim zemljama
Čini se da kineska Covid-zero strategija daje rezultate njenoj ekonomiji, dok je globalno tržište zabrinuto zbog novog omikron soja korona virusa, što se najbolje... Kineske akcije otpornije na novi soj korona virusa nego u drugim zemljama

Čini se da kineska Covid-zero strategija daje rezultate njenoj ekonomiji, dok je globalno tržište zabrinuto zbog novog omikron soja korona virusa, što se najbolje vidi prema brzorastućem Chinext indeksu.

Najveći rast zabeležen je kada je reč o tehnologiji i zdravstvenoj zaštiti i on se popeo za 1,6 odsto, iako su azijske akcije povećale gubitke pre samo nekoliko dana. Takođe, udeo obnovljivih izvora eneregije i vakcina je zabeležio rast, što sve sugeriše da su kineske akcije bile otpornije od novog omikron soja. Tako je indeks CSI 300 (indeks na Šanganskoj i Šenženskoj berzi) pao za manje od jedan odsto u odnosu na zatvaranje u četvrtak, dok je MSCI (Azijsko-pacifički indeks) izgubio preko dva odsto.

„Iz kineske makro perspektive, sa stalnim ograničenjima protiv korona virusa, mislim da je u boljoj poziciji da se nosi sa novim varijantama“, rekao je strateg Goldman Sachs Group Inc Kinger Lau u intervjuu za Bloomberg TV.

Ukoliko omikron soj pokrene novi talas infekcija, Kina će najbolje moći da je blokira, navodi list Global Times u nedeljnom uvodniku. Najmnogoljudnija nacija na svetu zadržala je pristup Covid-zero, preduzimajući ekstremne mere za suzbijanje nedavnih izbijanja, uključujući zaključavanje gradova – čak i dok se druge pristalice politike pomeraju ka životu sa virusom kao endemskim.

Što se tiče Chinexta, on nastavlja da ima koristi od porasta proizvođača baterija za električna vozila Contemporary Amperek Technology Co., koji čini više od 20 odsto udela. Akcije su mu i u ponedeljak najviše doprinele porastu, i to za oko četiri odsto.

Proizvođač opreme za obnovljive izvore energije Sungrow Power Supply Co. i proizvođač vakcine Covid-19 Chongking Zhifey Biological Products Co. prikupili su najmanje 6,4 odsto rasta.

„Članovi Chinexta imaju veliki deo farmaceutskih firmi kojima je porasla vrednost akcija zbog straha od daljeg nastavka pandemije“, rekao je Žang Gang, strateg Central China Securities Co. u Šangaju. Pored toga, među rastućim su i kompanije koje su imale koristi od povoljnih politika Pekinga o obnovljivim izvorima energije i sektoru zdravstva“, rekao je on, preneo je Bloomberg.

Učinku indeksa je takođe pomogla činjenica da je on bezbedno izolovan od neposrednog uticaja pada sektora nekretnina u Kini.

  • DUSA

    20.6.2023 #1 Author

    Zbog cega su one to otpornije?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...