Indeks proizvodnje usluga prošlog meseca porastao 0,6 odsto na godišnjem nivou

Kineski uslužni sektor održava oporavak uprkos korona virusu

BiznisSvetVesti

16.8.2022 20:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Kineski uslužni sektor održava oporavak uprkos korona virusu Kineski uslužni sektor održava oporavak uprkos korona virusu
Kineski uslužni sektor, ključni pokretač njenog ekonomskog rasta, održao je zamah oporavka u julu uprkos ponovnom pojavljivanju sporadičnih slučajeva Covid-19 i slabom tržištu nekretnina.... Kineski uslužni sektor održava oporavak uprkos korona virusu

Kineski uslužni sektor, ključni pokretač njenog ekonomskog rasta, održao je zamah oporavka u julu uprkos ponovnom pojavljivanju sporadičnih slučajeva Covid-19 i slabom tržištu nekretnina.

Indeks proizvodnje usluga je prošlog meseca porastao 0,6 odsto na godišnjem nivou, pokazali su podaci Nacionalnog zavoda za statistiku, prenosi Beta pozivajući se na kinesku agenciju Xinhua.

U prvih sedam meseci indeks je opao za 0,3 odsto na godišnjem nivou.

Sve u svemu, trend oporavka uslužnog sektora ostaje nepromenjen, rekao je Fu Linghui, portparol Nacionalnog zavoda za statistiku .

Prema njegovim rečima, moderne uslužne industrije zabeležile su dobar zamah rasta. Prenos informacija, usluge softvera i informacionih tehnologija i usluge finansijskog posredovanja zabeležile su dobre rezultate jer su njihovi indeksi u julu porasli za 10,3 odsto, odnosno 4,9 odsto na godišnjem nivou.

Više industrija je ostalo u visokom rasponu ekspanzije od 55 odsto i više, uključujući železnički i vazdušni saobraćaj, smeštaj, ugostiteljstvo i kulturu, sport i zabavu, rekao je on.

Kao dodatak dokazima o oporavku uslužnog sektora, indeks poslovnih aktivnosti u sektoru, podstaknut politikama za rast, u julu je iznosio 52,8, prema Nacionalnom zavodu za statistiku.

Indeks očekivanja poslovne aktivnosti u uslužnom sektoru dostigao je prošlog meseca 58,8, što je bilo u granicama visokog raspona ekspanzije i odrazilo je oživljavanje poverenja većine kompanija u sektoru.

Povećala su se i ulaganja u uslužni sektor. U julu su investicije u osnovna sredstva u visokotehnološke usluge porasle za 14,3 odsto na godišnjem nivou, pokazuju podaci Nacionalnog statističkog zavoda.

Foto: Tanjug/AP

Ulaganja u usluge transformacije naučnih i tehnoloških dostignuća i usluge istraživanja, razvoja i dizajna porasla su za 16,2 odsto, odnosno 15,5 odsto.

Fu je takođe primetio da je trend pada u industriji nekretnina usporio uslužni sektor, što je smanjilo julski indeks proizvodnje usluga za 1,7 procentnih poena.

Istovremeno, smanjenje uslužnih poslovnih aktivnosti poput konvencija i izložbi, zbog ponovnog porasta slučajeva Covid-19 prošlog meseca, takođe je uticalo na indeks, rekao je on. Nedavne, česte nestabilnosti i ponovno sporadično pojavljivanje virusa u zemlji postavili su nove izazove za razvoj uslužnog sektora, istakao je Fu.

Ali portparol je izrazio optimizam u pogledu zamaha oporavka u uslužnom sektoru. Ističući podršku modernih uslužnih industrija i stabilna očekivanja većine uslužnih kompanija, Fu je rekao da su se transportne i putničke usluge takođe poboljšale jer su ciljane mere za obuzdavanje epidemije omogućile da roba cirkuliše bržim tempom, a ljudima da izađu i putuju više.

Sa transformacijom uslužne industrije i politikama za stabilizaciju rasta i promovisanje potrošnje, postoje povoljni uslovi da uslužni sektor održi snažan oporavak, rekao je on.

 • GOCA BG

  16.8.2022 #1 Author

  Jaka zemlja,zato je i oporavak brz,svaka im cast!

  Odgovori

 • GAGA

  16.8.2022 #3 Author

  Planiranje i disciplina uvek daju rezultat

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  17.8.2022 #4 Author

  Za Kinu nema zime, velika bogata zemlja, vredni ljudi, pametni političari i to je za garantovan uspeh.

  Odgovori

 • kaćica

  21.8.2022 #6 Author

  Nista na njih ne utice.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...