KINESKU PRIVREDU OČEKUJE RAST OD 2,2 ODSTO DO KRAJA GODINE, pokazuje istaživanje Rojtersa

SvetVesti

26.7.2020 10:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

KINESKU PRIVREDU OČEKUJE RAST OD 2,2 ODSTO DO  KRAJA GODINE, pokazuje istaživanje Rojtersa KINESKU PRIVREDU OČEKUJE RAST OD 2,2 ODSTO DO  KRAJA GODINE, pokazuje istaživanje Rojtersa
U Kini se očekuje kontinuirani oporavak privrede do kraja godine, pod uticajem podsticajnih mera uvedenih zbog saniranja šteta koje je nanela pandemija korona virusa,... KINESKU PRIVREDU OČEKUJE RAST OD 2,2 ODSTO DO  KRAJA GODINE, pokazuje istaživanje Rojtersa

U Kini se očekuje kontinuirani oporavak privrede do kraja godine, pod uticajem podsticajnih mera uvedenih zbog saniranja šteta koje je nanela pandemija korona virusa, pokazalo je istraživanje Rojtersa.

Rast kineske privrede bio bi brži da ne postoji pritisak slabe svetske potražnje i rasta napetosti između Vašingtona i Pekinga, navodi se u anketi britanske agencije.

Očekuje se da će drugo po veličini svetsko tržište u 2020. godini porasti za 2,2 odsto, ocenila je polovina ispitanih analitičara u Rojtersovom istraživanju, dok je prema ranijim procenama iz aprila taj rast bio procenjen na 1,8 procenata.

Rojters navodi da bi i porast od 2,2 odsto bio najslabiji rezultat od 1976. – poslednje godine „Kulturne revolucije“.

Kineska privreda porasla je za 3,2 odsto u drugom tromesečju 2020. u odnosu na isti period 2019, posle rekordnog pada za 6,8 procenata u prva tri meseca ove godine.

Uzrok je izbijanje epidemije korona virusa i stroge mere zatvaranja koje su paralisale veliki deo zemlje.

Analitičari upozoravaju da se oporavak uveliko oslanja na državne podsticaje, dok potrošnja ostaje slaba.

Nacionalni raspoloživi dohodak po stanovniku u prvoj polovini godine je oslabio za 1,3 procenta, pokazali su zvanični podaci, preneo je Rojters.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...