Francuska kompanija Vivendi će se protiviti zaključenju ugovora

KKR ponudio da otkupi Telecom Italia po ceni višoj od 10 milijardi evra

BiznisEUSvetVesti

22.11.2021 09:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

KKR ponudio da otkupi Telecom Italia po ceni višoj od 10 milijardi evra KKR ponudio da otkupi Telecom Italia po ceni višoj od 10 milijardi evra
Američki gigant privatnog kapitala KKR & Co ponudio je da otkupi Telecom Italia SpA za 10,8 milijardi evra, što je potez kome će se... KKR ponudio da otkupi Telecom Italia po ceni višoj od 10 milijardi evra

Američki gigant privatnog kapitala KKR & Co ponudio je da otkupi Telecom Italia SpA za 10,8 milijardi evra, što je potez kome će se verovatno usprotiviti najveći deoničar italijanske komunikacione firme Vivendi SE.

Preliminarna ponuda KKR-a bila je 50,5 centi po akciji je “neobavezujuća i indikativna”, kako su izjavili iz upravnog odbora kompanije Telecom Italia nakon sastanka na kome su razmatrali ponudu. Licitiranje je dostiglo 46 odsto veću cenu u odnosu na onu koju je imala po zatvaranju u petak i sada je iznad proseka 47 centi, koji je dostigla u martu i održavala 52 nedelje.

Ponuda KKR-a, koja je okarakterisana kao prijateljska, mogla bi biti samo početak borbe za kontrolu nad firmom Telecom i nekada najvrednijom imovinom Italije – fiksnom mrežom, piše Bloomberg.

S druge strane, iz dva fonda privatnog kapitala – Advent International Corp. i CVC Capiital Partners – saopšteno je da su otvoreni za saradnju sa svim deoničarima i spremni da nađu način da pomognu italijanskoj komunikacionoj kompaniji.

Neki od ciljeva su sprečavanje pada akcija kompanije, čija je vrednost u periodu od pet godina prepolovljena, i upravljanje neto dugom koji je od septembra na nivou od 22 milijarde evra. Sporazum sa KKR-om zahteva podršku rukovodilaca Telecom Italia, ali i odobrenje vlade.

Predstavnici francuske kompanije Vivendi verovatno neće podržati ponudu KKR-a, jer je vide kao potcenjivanje Telecoma, navodi osoba koja ima uvid u situaciju. Vivendi će analizirati razloge koji stoje iza ove ponude, uključujući i da li je KKR kao potencijalnog investitora doveo generalni direktor Luiđi Gubitosi (Luigi Gubitosi).

Predstavnik kompanije Vivendi u Parizu naglasio je da je ova firma dugogodišnji akcionar u Telecomu, još od samog početka, i da ne planira to da menja. On je, takođe, rekao da će Vivendi nastaviti da sarađuje sa italijanskim vlastima kako bi Telecom ostvario uspeh.

Francuska kompanija poseduje 24 odsto udela u firmi Telecom Italia, a akcije je otkupila po prosečnoj cenu od 1,03 evra, naveo je informacioni analitičar kompanije Bloomberg Erhan Gurses pre saopštenja upravnog odbora, ističući da bi ovo mogla biti “nepremostiva prepreka”.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...