Bezbednosna operacija vredna više od 70 miliona funti

Ko će čuvati svetske lidere G7 na predstojećem samitu u Kornvolu?

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

10.6.2021 20:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ko će čuvati svetske lidere G7 na predstojećem samitu u Kornvolu? Ko će čuvati svetske lidere G7 na predstojećem samitu u Kornvolu?
Ratni brodovi mornarice, stručnjaci za bombe, bespilotne letelice, tajna služba i vojni radar zamenjeni su sa raketnim bacačem koji spada u bezbednosne mere kojim... Ko će čuvati svetske lidere G7 na predstojećem samitu u Kornvolu?

Ratni brodovi mornarice, stručnjaci za bombe, bespilotne letelice, tajna služba i vojni radar zamenjeni su sa raketnim bacačem koji spada u bezbednosne mere kojim se štite svetski lideri na samitu G7, koji će biti održan od 11. do 13. juna u britanskom Kornvolu, prenosi  Mirror.

Američki predsednik  Džoe Bajden (Joe Biden), nemačka kancelarka Angela Merkel (Angela Merkel) i japanski premijer Jošihid Suga (Ioshihide Suga) su jedni od mnogih svetskih lidera kojima je domaćin premijer Velike Britanije Boris Džonson (Boris Johnson).

Oko lokacije samita postavljeni su deset metara visoke čelične ograde i sigurnosni punktovi, lokalni vazdušni prostor je zatvoren, a stanovnici su upozoreni da očekuju zatvaranje puteva i kašnjenja u saobraćaju. Snage bezbednosti su se mesecima pripremale za sve vrste potencijalnih pretnji i scenarija.

„Čelični prsten“ postavljen je oko zaliva Karbis u mestu Kornvol, koji je domaćin prvih pregovora G7 (Grupa sedam) od početka pandemije korona virusa.

Foto: Tanjug/AP

Stotine britanskih vojnika, uključujući timove za odlaganje bombi, pridružuju se 6.500 policajaca i drugim snagama u jednoj od najvećih i najskupljih sigurnosnih operacija u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva. Oko 40 grupa izjavilo je da planiraju održati proteste, iako je najbliže mesto za demonstracije udaljeno oko 20 milja.

Sve što treba da znate o „čeličnom prstenu“ koji okružuje mesto samita G7.

Šta je G7?

Grupa sedmorice (G7) sebe opisuje kao organizaciju koju čine „najuticajniji na svetu i njihove napredne ekonomije“.

Redovno se održavaju razgovori o svetskim pitanjima kao što su klimatske promene, trgovina, siromaštvo, globalno zdravlje, tekući sukobi i potencijalne pretnje. Sedam članova ove organizacije su Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija, SAD i EU. Nekada je bila grupa od osam članica (G8) do 2014. godine, dok Rusija nije izbačena nakon aneksije Krima.

Samit se održava  u hotelu Carbis Bai i biće prvi u poslednje dve godine zbog izbijanja pandemije Covid-19. Razgovori će biti usredsređeni na globalni oporavak od korona virusa.

Ratni brodovi kraljevske mornarice i američki helikopteri

Stotine britanskih vojnih lica iz sve tri službe, uključujući stručnjake za odlaganje bombi i pse tragače, uključeni su u operaciju sa pripadnicima američke vojske.

Kraljevska mornarica HMS Tine patroliraće severnom obalom Kornvola. HMS Northumberland biće pozicioniran pored obale, gde će svojim radarskim sistemom tražiti potencijalne pretnje sa mora i iz vazduha. Dva morska patrolna broda, šest patrolnih brodova klase Archer P2000 i kruti čamci na naduvavanje su dopremljeni da pomognu u nadzoru. Određeni broj vojnih helikoptera Chinook koristi se za transport.

Američki vojni helikopteri V-22 Ospreis i Sea Kings – viđeni su kako lete iznad tog područja kao i Marine One, predsednikov helikopter, uoči dolaska Bajdena iz Vašingtona. Vazdušni prostor iznad Kornvola je uglavnom zatvoren.

Procenjeno je da će više od 6.500 policajaca biti uključeno u obezbeđenje i i patroliranje na mestu sastanka i u okolini.

Koga svetski lideri dovode kao pojačanje?

Svetski lideri dovešće sopstvene telohranitelje i stručnjake za bezbednost i zaštitu. Predsednik Bajden i prva dama Džil Bajden (Jill Baiden) sastaće se sa kraljicom Velike Britanije Elizabetom II u dvorcu Vindsor nakon napuštanja Kornvola. Oko 400 pripadnika američke tajne službe biće na raspolaganju u Kornvolu.

Bajde će se voziti u blindiranoj limuzini Cadillac zvanoj Zver, u koloni automobila u kojima su agenti tajne službe i do zuba naoružani komandosi.

Foto: Pixabay.com

Zver se može pohvaliti debelim neprobojnim vratima, nezavisnom potporom za kiseonik dizajniranom da izdrži nuklearni, biološki ili hemijski napad. Automobil uvek ima najmanje dve litre predsednikove krvi u slučaju da je neophodna hitna transfuzija.

Koliko će ovo koštati?

Procenjeno je da će bezbednosna operacija premašiti 70 miliona funti, u skladu sa prethodna dva samita G7 održanih u Velikoj Britaniji. Policija Devona i Kornvola nazvala je to „najvećom sigurnosnom operacijom u svojoj istoriji“.

Zbog svega navedenog, meštani se suočavaju sa ozbiljnim poteškoćama, uključujući zatvaranje puteva i kašnjenja u putovanju. Svuda oko glavnih puteva je postavljena je signalizacija koja vozačima ukazuje da izbegavaju to područje i upozorava ih na prekide u saobraćaju od 5. do 13. juna. Čak je i lokalna železnica – filijala St Ives – zatvorena.

Gde su svi odseli?

Hoteli i drugi smeštajni kapaciteti u regionu rezervisani su za samit. Svetski lideri održaće diskusije u hotelu Carbis Bai i boraviće u hotelu Tregenna Castle. Bajdenov tim će boraviti u 50 luksuznih kamp kućica u okolini hotela. Luksuzni kruzer MS Silja Europa koristi se za smeštaj više od 1.000 policajaca u Falmontu. Stotine drugih borave u kamp kućama u bazi RAF u blizini Nevkua, piše Mirror.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...