neprijatna pitanja za szo

Ko i gde će sprovoditi genetske terapije?

LifestyleSvetVestiZdravlje

13.7.2021 14:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ko i gde će sprovoditi genetske terapije? Ko i gde će sprovoditi genetske terapije?
Nakon što je naučnik He Džinkui (He Jiankui) uspešno eksperimentalno genetski modifikovao nekoliko ljudskih embriona, zajednica genetičkih istraživača počela je da se bori za... Ko i gde će sprovoditi genetske terapije?

Nakon što je naučnik He Džinkui (He Jiankui) uspešno eksperimentalno genetski modifikovao nekoliko ljudskih embriona, zajednica genetičkih istraživača počela je da se bori za nova pravila, prenosi Futurism.

Specijalni savetodavni odbor Svetske zdravstvene organizacije objavio je dva nova izveštaja, koji izdaju preporuke i etičke smernice za međunarodnu istraživačku zajednicu oko genetičkih etičkih pitanja. Svako ko se nadao da je nedavni napredak u tehnologiji CRISPR označio otkriće gena u otečenim mišićima na primer, čini se da ispitivanje koje se vrši nad ljudima izvan medicinske potrebe dobija primat.

„Želimo da ljudi pogledaju šta se sada događa i šta treba da se uradi  kako bismo oblikovali način na koji će se istraživanje odvijati“, istakla je etičarka i član odbora za uređivanje gena na Univerzitetu Dalhousie, Fransis Balis (Francoise Bailis).

Uz uređivanje gena čiji je cilj da poveća ljudske performanse, ovi izveštaji se pozivaju protiv sprovođenja genetskih promena, koje bi pacijent preneo na svoju buduću decu. Umesto toga, etičari se generalno slažu da je najbolje da se usredsredimo na izmene namenjene lečenju ili lečenju bolesti.

Izveštaj osigurava da genetske terapije budu ravnomerno raspoređene po celom svetu. Njegovi autori su naveli da će se klinička ispitivanja sprovoditi u siromašnijim zemljama, dok su rezultirajuće terapije namenjene za bogate države. Izveštaji SZO nailaze na slična pitanja kao i drugi međunarodni ugovori, a to je da nije jasno ko će ih tačno sprovesti van dobrovoljnog pridržavanja.

„I dalje se postavlja vrlo otvoreno pitanje ko je odgovoran za to“, izjavio je bioetičar sa Univerziteta Johns Hopkins, Jefri Kan (Jeffrei Kahn), koji je prošle godine radio na sličnom izveštaju, piše Futurism.

  • Ljilja

    13.7.2021 #1 Author

    Samo oprez kada su ovakva istraživanja.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...