oktobar je mesec za konkurisanje nezaposlenih lica

Ko i gde može da se prijavi za novi krug programa “Moja prva plata“?

PreduzetnikSrbijaVesti

22.8.2022 08:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Ko i gde može da se prijavi za novi krug programa “Moja prva plata“? Ko i gde može da se prijavi za novi krug programa “Moja prva plata“?
Nacionalna služba za zapošljavanje je raspisala javni poziv za realizaciju ovogodišnjeg programa podsticanja zapošljavanja mladih “Moja prva plataˮ, koji će biti realizovan kroz četiri... Ko i gde može da se prijavi za novi krug programa “Moja prva plata“?

Nacionalna služba za zapošljavanje je raspisala javni poziv za realizaciju ovogodišnjeg programa podsticanja zapošljavanja mladih “Moja prva plataˮ, koji će biti realizovan kroz četiri faze.

Prva faza je namenjena isključivo poslodavcima, koji će od 22.08. do 22.09.2022. godine moći da se prijave za učešće u programu na sajtu Mojaprvaplata.gov.rs. Druga faza je namenjena nezaposlenim licima, koja će na istom sajtu moći da se prijave za učešće u programu od 03.10. do 31.10.2022. godine.

Treća faza programa odnosiće se na izbor kandidata od strane poslodavaca. Poslodavci će imati mogućnost da vrše proces selekcije prijavljenih kandidata od samog početka njihovog prijavljivanja, a povezivanje (konačan izbor) kandidata će:

  • poslodavci iz privatnog sektora obaviti u periodu od 01.11. do 15.11.2022. godine,
  • poslodavci iz javnog sektora u periodu od 16.11. do 30.11.2022. godine.

U roku od 15 dana od dana konačnog izbora kandidata, na sajtu Mojaprvaplata.gov.rs biće objavljena lista oglašenih pozicija poslodavaca sa brojem odobrenih kandidata.

Četvrta faza realizacije programa podrazumevaće potpisivanje trojnog ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata, i početak sprovođenja programa u roku od 15 dana od dana formiranja liste oglašenih pozicija poslodavaca sa brojem odobrenih kandidata.

Za ovu godinu je planirano da se u program “Moja prva plata“ uključi do 10.000 mladih starosti do 30 godina, sa najmanje srednjim obrazovanjem i bez radnog iskustva. Program će se sprovoditi kod poslodavca, u privatnom i javnom sektoru, u trajanju od devet meseci, a realizuje se bez zasnivanja radnog odnosa.

Tokom trajanja programa, Nacionalna služba za zapošljavanje će na mesečnom nivou isplaćivati mladima sa srednjim obrazovanjem novčanu naknadu u iznosu od 25.000 dinara, dok će mladima sa visokim obrazovanjem isplaćivati 30.000 dinara, uz uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Ovim programom daje se mogućnost mladima koji nemaju radno iskustvo da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca, u cilju sticanja znanja, veština i kompetencija za rad, kako bi na taj način povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje, ističe se u saopštenju Nacionalne službe za zapošljavanje.

I Privredna komora Srbije (PKS) pozvala je danas kompanije da konkurišu za program podrške „Moja prva plata”. Kako navode iz PKS u programu mogu učestvovati svi privredni subjekti koji posluju na teritoriji Srbije, preduzetnici, mikro, mala, srednja i velika preduzeća.

Kompanije, kako je ukazano, “kroz ovaj program dobijaju mogućnost da izaberu kandidate koje će obučiti u skladu sa svojim potrebama, da novim zapošljavanjem povećaju obim poslovanja i investiraju u razvoj ljudskih resursa”.

Pored tih iznosa, poslodavci mogu korisnicima da isplate i dodatna sredstva, ukoliko to žele.

Program „Moja prva plata“ počeo je da se primenjuje 2020. godine, a do sada, tokom prva dva ciklusa, ukupno 10.371 poslodavac primio je na osposobljavanje 17.196 kandidata, dok će u trećem ciklusu još 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem, dobiti priliku da stekne prva radna iskustva i osposobi se za samostalan rad.

  • VERA

    22.8.2022 #1 Author

    Svakako ce biti to odlicna prilika da se smanji nezaposlenost.

    Odgovori

  • TATJANA

    22.8.2022 #2 Author

    Super projekat, verujem da ce se javiti veliki broj lica

    Odgovori

  • Emilija

    22.8.2022 #3 Author

    Lepa prilika da mladi steknu iskustvo

    Odgovori

  • GOCA BG

    22.8.2022 #4 Author

    Verujem da ce se puno nezaposlenih prijaviti…

    Odgovori

  • MARE

    2.10.2022 #5 Author

    Projekat prva i poslednja plata

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...