Veliki igrači moraju da pomognu manjima

Ko su najveći zagađivači na planeti?

EkologijaSvetU fokusuVesti

13.11.2021 13:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ko su najveći zagađivači na planeti? Ko su najveći zagađivači na planeti?
Prema podacima agencije Our World in Data, Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina su na samom vrhu i po istorijskim i po aktuelnim apsolutnim... Ko su najveći zagađivači na planeti?

Prema podacima agencije Our World in Data, Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina su na samom vrhu i po istorijskim i po aktuelnim apsolutnim emisijama štetnih materija, ali Kina pada na rang listi ako se emisija računa po glavi stanovnika.

Ovo nije samo pitanje naučnih podataka već i novca. Siromašnije zemlje tvrde da bi bogatije zemlje trebalo da im pomognu da plate za svoju energetsku tranziciju. Oni kažu da bi razvijene zemlje, koje su potrošile skoro 200 godina sagorevajući fosilna goriva da bi razvile svoju ekonomiju, prvo trebalo da napuste fosilna goriva i da pomognu ekonomijama u usponu da ulažu u zelenu energiju kako bi izbegle da idu istim putem.

Bogate zemlje do sada još nisu ispunile svoja obećanja da će isporučiti „finansiranje klime“ siromašnijim zemljama, koje takođe tvrde da bi trebalo staviti na raspolaganje više sredstava za gubitke i štete na njihovoj teritoriji uzrokovane klimatskim promenama. Ova pitanja su postala glavna prepreka u pregovorima o klimi, uključujući samit COP26 u Glazgovu u Škotskoj, piše Reuters.

Kumulativna perspektiva pokazuje kako neke zemlje, čak i ako trenutno emituju mnogo gasova staklene bašte, imaju relativno malu ukupnu odgovornost za klimatske promene u poređenju sa istorijskim velikim emiterima.

Važno je na koji način se postavlja pitanje najvećeg emitera, jer kako efekti klimatskih promena postaju vidljiviji, tako se pojavljuju i pitanja krivice. U međuvremenu, potreba za strožim klimatskim politikama, kao i finansije za smanjenje štetnih emisija i prilagođavanje klimi postaju sve neophodniji.

Inače, industrijska revolucija počela je oko 1750. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu, koje je emitovalo 3,7 milijardi tona ugljen-dioksida u atmosferu u narednih 100 godina. To je samo pet odsto ugljen-dioksida koji je emitovan na planeti, što dovoljno govori o aktuelnom stepenu zagađenosti. SAD su prvo mesto preuzele Britaniji 1911. godine, i na njemu se održale sve do danas, podseća Reuters.

Na trećem mestu po količini ugljen-dioksida u 2020. godini našla se Indija, jer je emisija porasla na 7 odsto globalne količine ovog gasa.

  • Tina

    13.11.2021 #1 Author

    Kina ipak nije veliki zagadjivac prirode

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...