Originalno je razvijen kako bi radio uz pomoć kikiriki ulja

Umesto dizela, motor može da koristi i alternative za gorivo

AutomobiliEkologijaLifestyleU fokusu

10.11.2021 09:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Umesto dizela, motor može da koristi i alternative za gorivo Umesto dizela, motor može da koristi i alternative za gorivo
Dizel-motor originalno je razvijen kako bi radio uz pomoć kikiriki ulja, a ne na gorivu na kom radi danas. Njegov kreator ga je stvorio... Umesto dizela, motor može da koristi i alternative za gorivo

Dizel-motor originalno je razvijen kako bi radio uz pomoć kikiriki ulja, a ne na gorivu na kom radi danas. Njegov kreator ga je stvorio kako bi radio na bilo kom gorivu koje gori, čak i stvarima lošeg kvaliteta, kako bi dizel-motor mogao da se koristi u delovima sveta koji nisu dodirnuti industrijskom revolucijom.

Ovo ujedno znači, barem u teoriji, da dizel-motori mogu da rade i na drugim opcijama koje nisu štetne kao dizel, prenosi Ekapija. Iako ovo nisu široko zastupljena rešenja, postoje određene stvari koje mogu da zamene dizel-gorivo.

Biodizel

Ovo je generički naziv za dizel-gorivo koje je napravljeno iz prirodnih izvora koji ne uključuju komponente bazirane na nafti. U pitanju može da bude biljno ulje, pa čak i životinjske masti koje su prerađene tako da mogu da se koriste kao gorivo.

Neki od najboljih izvora su uljana repica i palmino ulje, ali može da posluži svaki prinos bogat uljem. Ulje može da bude mešano sa regularnim dizel-gorivom ili korišćeno samostalno. Međutim, ovo nije savršena baza, jer ne može da se skladišti kao dizel i gubi svoju korisnost nakon osam meseci.

Korišćeno biljno ulje

Reciklirano ulje za kuvanje u osnovi spada pod biodizel kategoriju. Međutim, ono je drugačije, jer mu nije potreban sopstveni proces proizvodnje. Ne samo da štedi energiju da se napravi, već je i znatno ekološki prihvatljivo. Ipak, ne može samo da se isprazni ulje iz friteze u rezervoar.

Ulje prvo mora da prođe filtraciju kako bi se uklonile sve nečistoće, i potrebno je dodati određene hemikalije za motore, kako bi radili kako treba. Zapravo, motor koji radi samo na ulju za kuvanje mora da ima ugrađen grejač goriva negde, jer bi u suprotnom moglo da dođe do zagušenja sistema.

Dimetil-etar

Reč je gasu koji može da se nađe kao sastojak u spreju za kosu, ali njegova upotreba ide dalje od toga. Dokazano je da može da bude gorivo za motore sa kompresovanim paljenjem uz minimalne modifikacije. Pritom, poboljšava emisije dizel-motora, jer eliminiše emisije štetnih čestica, a istovremeno ne smanjuje performanse motora.

Još neke alternative za dizel

Butanol se pominje u pojedinim istraživanjima, ali ga je teško koristiti samostalno i potrebno je da bude kombinovan sa standardnim dizelom u određenim proporcijama kako bi radio.

Etanol takođe može da se koristi, ali ga je isto tako potrebno mešati sa drugim gorivom kako bi goreo i postigao potrebnu lubrikaciju. Ipak, može da čini 15 odsto mešavine goriva.

Gorivo napravljeno iz algi isto se nalazi na listi alternativa koje obećavaju. Navodno, neke vrste mikroalgi su odlične u proizvodnji ulja, a ostatak procesa je u osnovi isti kao i za pravljenje regularnog biodizela.

 

  • Anna

    11.11.2021 #1 Author

    Zanimljiva nauka! Nadam se da ovo i u praksi radi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...