Gust dim noćas se video nad Beogradom

Građani se žale na zagađenje vazduha, sumnjaju na požar plastične opreme u Vinči

EkologijaSrbijaU fokusuVestiZdravlje

5.11.2021 12:53 Autor: Julijana Vincan

Građani se žale na zagađenje vazduha, sumnjaju na požar plastične opreme u Vinči Građani se žale na zagađenje vazduha, sumnjaju na požar plastične opreme u Vinči
Društvene mreže i pojedini mediji preneli su danas informaciju da je na deponiji u Vinči u četvrtak, 4. novembra, kasno uveče izbio požar. Prema... Građani se žale na zagađenje vazduha, sumnjaju na požar plastične opreme u Vinči

Društvene mreže i pojedini mediji preneli su danas informaciju da je na deponiji u Vinči u četvrtak, 4. novembra, kasno uveče izbio požar. Prema prvim saznanjima, vatra je izbila u skladištu u kojem se nalazila PVC oprema.

„Gusti crni dim nadvio se nad nebom iznad Vinče, a užasan miris plastike koja gori raširio se po gradu i stigao do centra. Javljaju se ljudi sa Konjarnika i iz Malog Mokrog Luga koji kažu da se oseća miris paljevine i plastike. Do sada se ne znaju detalji i da li ima povređenih u ovom požaru“, prenose Novosti.

Iz Ministarstva zaštite životne sredine za Biznis.rs je rečeno da za sada nema zvaničnih informacija, da je potrebno da inspekcija ispita teren i utvrdi o čemu se radi, kao i da ćemo dobiti odgovor – čim se više bude znalo o pomenutoj temi.

Prema rečima Bojana Simišića iz Eko Straže, nema dovoljno informacija da bi se išta detaljnije komentarisalo, a to nam je rekao i Aleksandar Macura iz RES fondacije. Ipak, Simišić je naveo da je prema nezvaničnim informacijama oko 30 vatrogasaca gasilo pomenuti požar i da je u pitanju magacin sa PVC materijalom. Da nema dovoljno podataka za konkretnije komentare smatraju i u Nacionalnoj ekološkoj asocijaciji (NEA).

„S obzirom na to da se informacija o zagađenju pojavila na društvenim mrežama, svako komentarisanje nečega što ne znamo ni da li se desilo može biti stručno problematično. Šta gori – da li je to pored Vinče, da li je to skladište PVC-a, ako jeste – sigurno se emituju toksična jedinjenja. Građani to definitivno ne bi mogli da detektuju, odnosno potvrde, to mora neko od zvaničnika. Velika je razlika u tome da li gore tri flaše ili 300 flaša ili tri tone. Šta je gorelo, koja količina, koji je sadržaj toga – to je sve nepoznato da bi se komentarisalo“, izjavio je za Biznis.rs Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije (NEA).

On je podsetio da kada je ranije gorela deponija u Vinči, ne tako davno, znalo se da tu ima raznog otpada – od opasnog do komunalnog, usled čega su se emitovali dioksini i furani.

„Ovde mogu biti samo dioksini ili samo furani ili nešto drugo. Moramo biti oprezni sa davanjem zaključaka bez informacija, ali svaki požar koji može da emituje toksična jedinjenja jeste od PVC-a. Grad Beograd i krizni štabovi, policija sa komitetom za vanredne situacije, treba da provere o čemu se radi i da obaveste građane. Ono što je korisno jeste da kiša pada i da će da ispere toksine iz atmosfere, što sprečava dalje kretanje i transport do udaljenih delova grada, ali to završava u zemlji i ako su to toksini kao što su furani i dioksini ili neki drugi, oni će se vratiti preko korena biljaka i pravo u naš organizam“, naglasio je naš sagovornik.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.