Preliminarna istraživanja su pozitivna, kaže crnogorski ministar

Kod Ulcinja moguće veliko nalazište nafte

RegionVesti

10.9.2021 09:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kod Ulcinja moguće veliko nalazište nafte Kod Ulcinja moguće veliko nalazište nafte
Istražno bušenje u priobalju kod Ulcinja govori o mogućnostima za pronalaženje velikih nalazišta nafte, a na teritoriji Crne Gore je još nekoliko potencijalnih nalazišta,... Kod Ulcinja moguće veliko nalazište nafte

Istražno bušenje u priobalju kod Ulcinja govori o mogućnostima za pronalaženje velikih nalazišta nafte, a na teritoriji Crne Gore je još nekoliko potencijalnih nalazišta, kazao je državni sekretar za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović i dodao da je trenutna dubina bušotine u Ulcinju 4.700 metara.

„Veliki je optimizam da će se u formaciji frakturisanih karbonata na dubini od 6.500 metara pronaći ekonomski isplativo ležište. Postoji još nekoliko interesantnih koncesionih područja, sa aspekta istraživanja nafte i gasa i kada se, u zavisnosti od rezultata ENI/Novatek bušotine, raspišu tenderi, javnost će biti na vrijeme informisana“, kazao je Perunović, izveštava RTCG.

Kako je naveo, nakon potvrđivanja rezervi u postojećem ležištu, sledeća faza je razvoj ležišta, što podrazumeva dodatne bušotine i razvoj modela proizvodnje.

„U slučaju pozitivnog scenarija, prva proizvodnja se očekuje za tri godine. Nije planirana izgradnja rafinerija u Crnoj Gori što ide u prilog očuvanju životne sredine i plan je da se proizvedena nafta prodaje kao sirova“, istakao je Perunović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...