Proizvođači će imati obavezu da vozila opreme novim sistemima koji će beležiti sve pojedinosti u slučaju saobraćajne nesreće

Koje podatke će pamtiti “crna kutija” u automobilu?

AutomobiliEULifestyleVesti

3.7.2021 12:01 Autor: Marija Jovanović 0

Koje podatke će pamtiti “crna kutija” u automobilu? Koje podatke će pamtiti “crna kutija” u automobilu?
Svi proizvođači automobila od jula 2022. godine biće dužni da u nove modele namenjene evropskom tržištu ugrade takozvane “crne kutije” za beleženje tehničkih podataka,... Koje podatke će pamtiti “crna kutija” u automobilu?

Svi proizvođači automobila od jula 2022. godine biće dužni da u nove modele namenjene evropskom tržištu ugrade takozvane “crne kutije” za beleženje tehničkih podataka, koji mogu otkriti važne podatke u slučaju saobraćajne nesreće.

Evropska unija namerava da sve nove automobile opremi novim sistemima za evidentiranje podataka, sličnim “crnim kutijama” koji se koriste u avionima. Cilj je da se omogući pristup određenom broju tehničkih podataka koji se odnose na sekunde pre sudara, a samo službeni organi biće ovlašćeni za pristup tim informacijama, dok osiguravajuće kuće neće imati tu mogućnost.

Podaci koji će se beležiti uključuju brzinu vozila, kočenje, ugao volana, nagib i ​da li su različiti sigurnosni sistemi u vozilu bili u funkciji, kao što su sigurnosni pojasevi.

„Crne kutije“ u automobilima ipak nisu novost

Iako ih mnogi porede sa “crnim kutijama” u avionima, ovi uređaji u vozilima ipak nisu novost.

“Nema nijednog automobila koji je proizveden u poslednjih deset godina da to nema. Naime, reč je o kompjuteru, malom računaru, koji kada vozač nešto radi automatski podešava rad da bude bolji i ekonomičniji i usput beleži sve bitne elemente puta u poslednjih 30 sekundi, poput brzine i ubrzanja”, kaže za Biznis.rs profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić.

Foto: Rawpixel.com

Ovaj propis, koji obavezuje proizvođače da omoguće čitanje takozvane “crne kutije”, pre par godina donet je u Americi, objašnjava naš sagovornik i dodaje da će od sledeće godine i proizvođači u Evropi imati obavezu da omoguće čitanje tog uređaja, pa će osim fabrike koja proizvodi, to moći i drugi.

“Ako bi neko iz nečijeg automobila mogao da pročita da je vozač vozio nedozvoljenom brzinom u trenutku sudara, a zatim zbog toga bio okrivljen, to bio bio dokaz i kupci bi gledali da ne kupe takav auto. Zbog toga proizvođači automobila nisu dozvoljavali da možete da pročitate podatke, dok su oni u isto vreme to mogli. Znači, sve to imamo i sada u automobilima, samo što ne možemo da pročitamo jer neki proizvođač to ne dozvoljava”, zaključuje Vujanić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...