Da li Mercedes i Toyota dolaze u našu zemlju

Koliko je realno da još jedan proizvođač automobila otvori fabriku u Srbiji?

AutomobiliBiznisInvesticijeSrbijaVesti

27.5.2022 16:19 Autor: Stanislav Stanišić 15

Koliko je realno da još jedan proizvođač automobila otvori fabriku u Srbiji? Koliko je realno da još jedan proizvođač automobila otvori fabriku u Srbiji?
Posle izjave predsednika Srbije da se „pregovara sa dva fantastična proizvođača automobila“ i da će rezultat pregovora saopštiti u drugoj polovini juna, mediji su... Koliko je realno da još jedan proizvođač automobila otvori fabriku u Srbiji?

Posle izjave predsednika Srbije da se „pregovara sa dva fantastična proizvođača automobila“ i da će rezultat pregovora saopštiti u drugoj polovini juna, mediji su spekulisali da je jedan od njih nemački Volkswagen, ali je ta kompanija navela da nije zainteresovana za otvaranje fabrike u našoj zemlji.

Poslednje informacije koje su se pojavile u medijima – da su Mercedes i Toyota zainteresovani za proizvodnju svojih vozila u Srbiji, otvaraju prostor za dodatne komentare koji dolaze pre svega od ljudi iz automobilske industrije.

Kako je za Biznis.rs rekao direktor Automobilskog klastera Srbije Igor Vijatov, naša zemlja je pokazala da je dobro mesto za investicije.

„Realno je očekivati da istaknuti automobilski giganti planiraju da pokrenu proizvodnju u Srbiji“, smatra Vijatov i navodi da bi bila ogromna stvar da pored Fijatove fabrike u Kragujevcu imamo još jednog proizvođača automobila, posebno što se pominje investicija od nekoliko milijardi evra.

Informacije koje se pojavljuju u javnosti govore da se u pregovorima sa Mercedesom značajno napredovalo, kao i da je istovremeno velika japanska automobilska kompanija poslala pismo o namerama opštini Inđija. Kako se navodi, traže se detaljnije izmene Prostornog plana placa na kome treba da se gradi fabrika automobila vredna milijardu evra, potvrdio je predsednik ove opštine Vladimir Gak agenciji Beta.

Izvor: Unsplash.com

Novosadski Dnevnik je preneo da su odbornici Skupštine opštine Inđija usvojili u ponedeljak izmenu opštinskog prostornog plana, kojim se severoistočna industrijska zona proširuje na još 900 hektara.

„Ovakve investicije otvaraju perspektivu mladim ljudima koji su tek završili fakultete i značajno utiču na sve parametre ekonomske politike“, navodi Igor Vijatov.

„U stalnom smo kontaktu sa ljudima iz automobilske industrije i oni su veoma zadovoljni poslovanjem u Srbiji, što je dodatni impuls za dalje unapređenje sektora. Poslednjih godina u našoj zemlji posluju istaknuti kooperanti najznačajnijih brendova i svi oni će se uskoro okupiti na Konferenciji SEE Automotive – Connect&Supply 2022“, najavljuje Vijatov koji će biti i govornik na pomenutom skupu.

Ovo je sedma velika međunarodna konferencija koja podržava automobilsku industriju regiona jugoistočne Evrope.

„Očekujemo učešće više od 140 kompanija koje su mahom iz ovog regiona, ali su se najavile i kompanije iz Poljske, Francuske, pa čak i iz Velike Britanije. Konferencija će okupiti direktore, menadžere i upravu poznatih kompanija kao što su Northvolt, Robert Bosch, Brose, ZF, Continental, Nidec, Toyo, Hilex, Leoni, Mitshubishi electric, Konnect – Volkswagen Group Innovation Hub i mnoge druge“, naglašava Vijatov.

Naš sagovornik smatra da je automobilski sektor pronašao u Srbiji dobro mesto za poslovanje i prema njegovim rečima nijedan proizvođač nije izrazio nameru da okonča proizvodnju u našoj zemlji.

  • MAJALG

    27.5.2022 #1 Author

    Opet ista prica, bice kao i sa Fiatom, dok drzava subvencionise odlicno, a posle toga povlacenje i radnici placaju cenu svega.

    Odgovori

  • GOCA BG

    27.5.2022 #2 Author

    Naravno da zele da otvaraju prozvodnju i fabrike kod nas,zato sto imaju bolje uslove nego nase kompanije,i jeftinu radnu snagu…

    Odgovori

  • NINO

    28.5.2022 #3 Author

    Koliko ja vidim ovde ce svi da se presele. Blago nama, kako ce Srbija biti zagadjena do te mere da necemo iz kuce izlaziti.

    Odgovori

    • Vladan

      28.5.2022 #4 Author

      Onda idi živi u Hondurasu, tamo ti je sve zeleno i hranu sam bereš sa drveta!

      Odgovori

  • MADMAX

    28.5.2022 #5 Author

    Samo je pitanje ko i za čiji interes pregovara o angažmanu a sve ostalo od infrastrukture, radne snage, koperanata . . . već postoji.

    Odgovori

  • Dzebac

    28.5.2022 #6 Author

    sve je zbog jeftine radne snage i povoljnosti koje drzava daje….

    Odgovori

  • VOJKAN

    28.5.2022 #8 Author

    Bolje podstaći domaćeg privrednika a ne stranog investitora

    Odgovori

  • MARA

    28.5.2022 #9 Author

    A domaće firme neka propadaju..

    Odgovori

  • JANA

    28.5.2022 #10 Author

    Jako realno ,otvorice se nov salon ,automobili ce biti prava sitnica

    Odgovori

  • Neko u masi

    28.5.2022 #11 Author

    Kakav je to mađioničar.

    Odgovori

  • NATI29

    28.5.2022 #12 Author

    Probace i oni, pa ce videce kako je stanje kod nas i brzo otici.

    Odgovori

  • Milovan94

    29.5.2022 #13 Author

    Mislim da nije realno ali uvek postoji mogućnost.

    Odgovori

  • STRAHINJA

    29.5.2022 #14 Author

    Svima je jasno zbog ceka i sa kojim ciljem

    Odgovori

  • Milisavka

    29.5.2022 #15 Author

    Sigurno će doci

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...