Frans Timermans kandidat za premijera Holandije

Komesar EU za klimu podneo ostavku

EUVesti

23.8.2023 11:09 Autor: Vladimir Jokanović 1

Komesar EU za klimu podneo ostavku Komesar EU za klimu podneo ostavku
Evropski komesar za klimu Frans Timermans (Frans Timmermans) podneo je ostavku nakon što je potvrđen kao kandidat za premijera Holandije, nastojeći da ujedini levicu... Komesar EU za klimu podneo ostavku

Evropski komesar za klimu Frans Timermans (Frans Timmermans) podneo je ostavku nakon što je potvrđen kao kandidat za premijera Holandije, nastojeći da ujedini levicu u najpodeljenijem političkom sistemu Evrope.

Timermansa je u utorak izabran za lidera kombinovane kampanje njegove Laburističke partije i Zelenih, nedavno formiranog saveza koji je u blagom vođstvu prema poslednjim anketama uoči opštih izbora koji će biti održani u novembru, prenosi Financial Times.

Prema procenama analitičara, njemu će biti potrebne još barem tri manje stranke da bi formirao vladu, jer njegovi najverovatniji saveznici, socijalisti i liberalne demokrate ne stoje najbolje u biračkom telu i računaju na jednocifren procenat podrške.


Timermans je privukao svetsku pažnju kada je 2014. godine održao upečatljiv govor u UN kao holandski ministar spoljnih poslova, nakon rušenja putničkog aviona iznad teritorije Ukrajine, kada je poginulo 196 holandskih državljana. On je tom prilikom optužio proruske snage u Ukrajini da su odgovorne za pad aviona.

Timermans se zalaže za „zeleni dogovor“ EU za smanjenje emisija ugljenika od 2019. godine kao potpredsednik Evropske komisije. Njegovu dužnost u EK odmah će preuzeti Maroš Šefčovič, koji će ostati na toj funkciji do imenovanja novog komesara iz Holandije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...