Američki proizvođač traktora očekuje rast potražnje u 2023. godini

Kompanija Deere revidirala finansijske prognoze za ovu godinu

BerzaBiznisPoslovanjeSvetVesti

19.8.2022 19:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Kompanija Deere revidirala finansijske prognoze za ovu godinu Kompanija Deere revidirala finansijske prognoze za ovu godinu
Proizvođač traktora Deere snizio je prognozu zarada za ostatak godine, upozorivši na visoke troškove proizvodnje i prekide u nabavnim lancima. Ipak, u ovoj američkoj... Kompanija Deere revidirala finansijske prognoze za ovu godinu

Proizvođač traktora Deere snizio je prognozu zarada za ostatak godine, upozorivši na visoke troškove proizvodnje i prekide u nabavnim lancima. Ipak, u ovoj američkoj kompaniji vlada optimizam kada su u pitanju očekivanja u vezi sa potražnjom za narednih 12 meseci.

Američka kompanija specijalizovana za proizvodnju traktora i kombajna revidirala je svoje prognoze zarade za ovu godinu, spustivši ih na nivo između sedam milijardi i 7,2 milijarde dolara. U ranijim prognozama gornja granica očekivane zarade bila je 7,4 milijarde dolara.

S druge strane, kompanija je povećala očekivanja kada je potražnja u pitanju, uzimajući u obzir da je ona u prethodnom kvartalu bila visoka i pored inflatornih pritisaka, piše Financial Times.

Rastući troškovi proizvodnje umanjuju dobit koju je firma ostvarila podižući cene proizvoda, što će se odraziti i na profit najvažnijeg dela poslovanja u trećem kvartalu.

Neto prihod kompanije Deere u tri meseca zaključno s 31. julom iznosio je 1,88 milijardi dolara, odnosno 6,16 dolara po akciji. Ova svota je ispod procena analitičara, koji su očekivali zaradu od 2,03 milijarde dolara i 6,68 dolara po akciji, navodi se u anketi kompanije Refinitv.

Time je umanjen i značaj međugodišnjeg rasta prodaje i zarada od 22 odsto, na 14,1 milijardu dolara. Ovaj rezultat je premašio procene analitičara od 12,78 milijardi dolara.

Generalni direktor kompanije Džon Mej (John May) je izjavio da očekuje da će potražnja u 2023. godini biti jaka zahvaljujući programima za rano naručivanje opreme.

Vrednost akcija kompanije Deere pala je na trgovanju u Njujorku za šest odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...