Bačene velike količine hrane

Protesti farmera u Holandiji, policija upotrebila oružje

EUVesti

7.7.2022 09:02 Autor: Vladimir Jokanović 2

Protesti farmera u Holandiji, policija upotrebila oružje Protesti farmera u Holandiji, policija upotrebila oružje
Višednevne blokade distributivnih centara zbog štrajka farmera u Holandiji koštaće supermarkete desetine miliona evra, upozorio je prehrambeni lanac CBL. Konvoji traktora blokirali su kamione... Protesti farmera u Holandiji, policija upotrebila oružje

Višednevne blokade distributivnih centara zbog štrajka farmera u Holandiji koštaće supermarkete desetine miliona evra, upozorio je prehrambeni lanac CBL. Konvoji traktora blokirali su kamione za dostavu i sprečili ih da prevezu robu iz magacina u desetine objekata širom zemlje.

CBL je saopštio da će veće količine svežih proizvoda koji je trebalo da budu isporučeni prodavnicama još početkom nedelje morati da budu bačene, kao i da će biti potrebno nekoliko dana kako bi se popunile prazne police u supermarketima, prenosi Dutch News. Na meti demonstranata u sredu se našao i distributivni centar nemačkog lanca Aldi.

Holandska policija pucala je u utorak uveče na farmere na severu zemlje koji su blokirali saobraćajnice, buneći se protiv planova za smanjenje emisije azota. Policija je saopštila da je reagovala na „preteću situaciju“ kada su farmeri, koj su pokušali da probiju blokadu da bi izašli na autoput u pokrajini Frizija, počeli da udaraju traktorima u policijska vozila, prenosi Politico.

Policija je saopštila da su hici pogodili u traktor, ali da niko nije povređen. Trojica osumnjičenih demonstranata su uhapšeni. Istažitelj holandske vlade naveo je da će ispitati događaje, s obzirom na to da je policija upotrebila oružje.

Holandski farmeri protestovali su ove nedelje nedelje zbog vladinih planova prema kojima će se od nekih farmera zahtevati da koriste manje đubriva i da smanje broj grla stoke, što bi neke od njih oteralo u bankrot.

Holandska vlada želi da smanji emisiju azot-oksida i amonijaka, koje proizvodi stoka, do 2030. godine. Smanjenje bi prema planovima u nekim oblastima moglo da dostigne 70 odsto.

Kao odgovor na najavu vlade, holandski farmeri blokirali su supermarkete, distributivne centre i puteve u ovonedeljnim protestima, a najavili su i blokadu aerodroma u Groningenu, preneli su holandski mediji.

Poslanici holandskog parlamenta pozvali su na „hitnu debatu“ sa premijerom Markom Ruteom (Mark Rutte) i ministrima pravde i bezbednosti u vezi sa eskalacijom protesta.

  • SNEZANA

    7.7.2022 #1 Author

    U 21.veku ljudi I treba da se izbore za svoja prava

    Odgovori

  • GOCA BG

    9.7.2022 #2 Author

    O treba sve da blokiraju,jedino tako mogu da traze da im se ispune uslovi…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...