Prekinut štrajk koji je pretio snabdevanju EU

Norveški radnici se vraćaju na posao, izvoz gasa se nastavlja

EUU fokusuVesti

6.7.2022 14:25 Autor: Vladimir Jokanović 3

Norveški radnici se vraćaju na posao, izvoz gasa se nastavlja Norveški radnici se vraćaju na posao, izvoz gasa se nastavlja
Radnici u naftnom i gasnom sektoru u Norveškoj prekinuli su štrajk nakon intervencije vlade i obećanja da će im biti povećane plate. Time je... Norveški radnici se vraćaju na posao, izvoz gasa se nastavlja

Radnici u naftnom i gasnom sektoru u Norveškoj prekinuli su štrajk nakon intervencije vlade i obećanja da će im biti povećane plate. Time je okončan zastoj koji je pretio da dodatno pogorša već uzurpirano stanje snabdevanja Evrope energijom.

Štrajk je pretio da umanji izvoz gasa iz Norveške za 60 odsto, što bi pogošalo nestašicu u evropskim zemljama, naročito u Velikoj Britaniji i Nemačkoj. „Radnici se vraćaju na posao što je pre moguće. Otkazujemo planiranu eskalaciju“, saopštio je sindikat Ledern, prenosi Reuters.

Norveško Ministarstvo rada potvrdilo je da je iskoristilo svoje pravo da interveniše. „Norveška ima vitalnu ulogu u snabdevanju Evrope gasom, a planirana eskalacija štrajka imala bi ozbiljne posledice po Veliku Britaniju, Nemačku i druge zemlje. Uticaj bi bio dramatičan u svetlu trenutne evropske situacije“, saopštilo je Ministarstvo.

Nafta i gas iz Norveške, drugog po veličini snabdevača Evrope energijom posle Rusije, u velikoj su potražnji jer se ova zemlja smatra pouzdanim i predvidivim snabdevačem. Evropski uvoznici čvrsto računaju na Norvešku, posebno u situaciji kada je zbog remonta najavljeno desetodnevno potpuno zaustavljanje isporuka ruskog gasa kroz „Severni tok 1“ počev od 11. jula.

Izvor: Eurostat

Veleprodajna cena gasa u Velikoj Britaniji porasla je u utorak po otpočinjanju štrajka norveških radnika za 16 odsto, iako je istovremeno cena nafte na svetskom tržištu naglo pala za više od 10 odsto usled straha od globalne recesije.

Norveška vlada i ranije je koristila svoja ovlašćenja da bi okončala radničke štrajkove i zaštitila svoju reputaciju pouzdanog snabdevača Evrope gasom. Radnici uključeni u sindikat obalskih radnika odbili su prošle nedelje povećanje plata između četiri i 4,5 odsto, navodeći da je inflacija u maju bila 5,7 odsto.

Prema nagodbi sa vladom, radnici će dobiti iste uslove kao i drugi naftni sindikati koji su sklopili ugovore sa poslodavcima, dok je preciziranje detalja predviđeno u kasnijoj fazi dogovora, naveli su predstavnici sindikata Ledern.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...