Zahtevaju povećanje plata od 45,5 evra

Štrajk zaposlenih u javnom sektoru Severne Makedonije

Firme u fokusuRegionU fokusuVesti

23.6.2022 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Štrajk zaposlenih u javnom sektoru Severne Makedonije Štrajk zaposlenih u javnom sektoru Severne Makedonije
Zaposleni u javnom sektoru u Severnoj Makedoniji stupili su u štrajk, koji je organizovao Savez sindikata Makedonije (SSM), tražeći povećanje plata linearno za 2.806... Štrajk zaposlenih u javnom sektoru Severne Makedonije

Zaposleni u javnom sektoru u Severnoj Makedoniji stupili su u štrajk, koji je organizovao Savez sindikata Makedonije (SSM), tražeći povećanje plata linearno za 2.806 denara (oko 45,5 evra), vraćanje regresa za godišnji odmor od 2023. godine i novi kolektivni ugovor.

U svim javnim ustanovama, u kojima taj sindikat ima svoje ogranke i članove, počeo je štrajk sa zagarantovanim minimumom od 10 odsto zaposlenih koji će raditi da bi, kako je rečeno, izašli u susret hitnim poslovima i zahtevima građana, odnosno da ne bi bila ugrožena bezbednost, zdravlje i život građana, prenosi Beta.

Zaposleni u javnom sektoru, osim što će štrajkovati prekidanjem procesa rada na svojim radnim mestima, tokom radnog vremena će i vidljivo stajati van prostorija poslodavca od 10 do 11 časova.

Sindikalci su na početku štrajka postavili 120 stolica ispred parlamenta Severne Makedonije i tražiće od poslanika da prihvate njihov amandman na rebalans budžeta za linearno povećanje plata od 2.806 denara, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...